Archief

Officiële reden Roemeense blokkade bekend

Volgens de Roemeense overheid is de blokkade die is opgegooid voor de Nederlandse sierteelt, bedoeld om bloemen en planten te controleren op besmetting van Erwinia carotovora. Dit meldt branchevereniging van de groothandel in bloemen en planten, VGB.

Echter, volgens de branchevereniging is dit geen quarantaineziekte en zou dus geen reden van de blokkade mogen zijn. Naast Nederlandse zijn er nu ook Turkse en Italiaanse transporten van sierteeltproducten aangehouden en gecontroleerd.

De blokkade geldt sinds het weekend en wordt door Europarlementariërs De Lange en Van de Camp van het CDA gezien als politieke chantage. Zij vinden het verdacht, dat de grens dicht is gegaan nadat Nederland heeft gedreigd zijn vetorecht te gebruiken ten aanzien van toelating van Roemenië tot het zogeheten Schengengebied.

De VGB richt zich nu vooral op het oplossen van de problemen bij de Roemeense grens. In een later stadium gaat de organisatie de schade inventariseren die individuele bedrijven hebben opgelopen.

Categorieen:
Algemeen