Archief

'Begin opnieuw aan gemeentehuis Westland'

Hoewel er van alles niet goed is gegaan bij de plannen om een nieuw gemeentehuis voor de gemeente Westland te realiseren, zijn er nog voldoende redenen om een herstart van de bouw van een nieuw gemeentehuis te overwegen. Dat stelt de Rekenkamercommissie van Westland in een rapport over het onderzoek naar het vastlopen van de eerdere plannen in de politieke arena.

De Rekenkamercommissie beveelt aan om met betrekking tot een nieuw gemeentehuisplan een nieuwe startpositie te creëren en de regievoering te verbeteren op het punt van kaderstelling, uitvoering, risicomanagement en "het gesprek met de samenleving".

De commissie heeft het onderzoek uitgevoerd op verzoek van de gemeenteraad en het rapport dinsdagavond aan de raad aangeboden. Het onderzoek was bedoeld om te leren van de eerdere ervaringen, een streep te zetten onder het verleden en een nieuwe start maken.

Er is onderzoek gedaan naar de rol van de raad, het college en de ambtelijke organisatie bij de sturing en beheersing van het project, de informatievoorziening van het college naar de raad en de samenhang van het project nieuw gemeentehuis met het masterplan Verdilaan.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is, dat de kwaliteit van de regievoering, die aanvankelijk goed was, afnam naarmate de complexiteit toenam. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 verloren raad en college de regie over het project en proces.

Categorieen:
Westland Algemeen