Archief

Hoopvol herstel weidevogels Delfland

Uit tellingen die Natuurmonumenten deze zomer heeft uitgevoerd in Delfland, blijkt dat de stand van de weidevogels ten opzichte van vorig jaar met maar liefst 52% is toegenomen. Ondanks deze goede ontwikkeling, is de stand van de weidevogels in onze regio nog steeds niet optimaal, aldus de organisatie.

Weidevogels, met name grutto's, tureluurs en kieviten, staan in Nederland al jaren sterk onder druk. In West-Nederland is de terugloop met 13% per jaar nog rigoureuzer dan in de overige delen van Nederland, waar dat gemiddeld zo'n 4% is.

De afgelopen drie jaar heeft Natuurmonumenten zich sterk gemaakt voor een aangepast beheer van de leefomgeving van weidevogels in Delfland. In verschillende delen van dit gebied is het waterpeil verhoogd. Daardoor wordt de grond van de weilanden kouder en natter. Het gras groeit minder snel, wat voor een gevarieerde grasmat zorgt en voldoende zicht voor de vogels. De aren van het bloeiende gras geven dekking voor de jonge vogels die zich veilig kunnen bewegen.

Bovendien vinden de volwassen vogels in een nattere omgeving voldoende voedsel, zoals regenwormen. Met de pachters van de weilanden is overeengekomen dat er later wordt gemaaid en matig wordt bemest.

Categorieen:
Algemeen