Archief

Snel besluit Westland over teruggave leges

Vanaf komende maandag zullen voor personen vanaf 14 jaar geen leges voor de Nederlandse identiteitskaart meer worden geheven. Zij die bij de gemeente Westland een identiteitskaart hebben aangevraagd na 7 oktober 2010 en bezwaar hebben aangetekend tegen de in rekening gebrachte leges, krijgen hun geld terug. Zij worden hierover binnenkort benaderd door de gemeente.

Met genoemd besluit reageert de gemeente Westland direct op een vrijdag gedane uitspraak door de Hoge Raad. Dit hoogste rechtscollege van ons land besliste, dat gemeenten een identiteitskaart gratis moeten verstrekken, omdat zo'n kaart niet wordt aangeschaft uit het individuele belang maar om te voldoen aan een wettelijk voorschrift. De afschaffing van leges geldt (dus) niet voor paspoorten en rijbewijzen.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft in een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten laten weten, dat de identiteitskaart voorlopig alleen gratis is voor personen vanaf 14 jaar. Voor jongere personen geldt tot nadere order dat de legesheffing in tact blijft.

Verder wijst de gemeente Westland er op, dat de meerkosten die bij een spoedaanvraag van een identiteitskaart en bij de vermissing van het oude document in rekening worden gebracht, blijven gewoon bestaan.

Categorieen:
Westland Algemeen