Archief

Doelstelling duurzame energie hele opgave voor glastuinbouw

Om de afgesproken energiedoelstellingen in 2020 te halen, moet de glastuinbouw 20 procent van het totale energiegebruik laten bestaan uit duurzame energie. Dat zal nog een hele opgave zijn door de financiële en technische risico's bij de toepassing daarvan. Bovendien zijn duurzame energiebronnen zoals aardwarmte, groene stroom en biobrandstof beperkt beschikbaar en is er nog weinig ervaring mee opgedaan.

Dit staat in het door het ministerie van EL&I gefinancierde onderzoeksrapport '2020: energiedoelen gehaald' van het LEI. De Nederlandse glastuinbouw heeft zich met het ondertekenen van het convenant 'Schone en Zuinige Agrosectoren' gecommitteerd aan een aantal ambitieuze doelstellingen op het gebied van energiegebruik in 2020. Met het reduceren van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de energie-efficiëntie ligt de glastuinbouw goed op koers.

Voor bedrijven is een combinatie aantrekkelijk van energiebesparing en toepassing van duurzame energie, aldus het rapport. Het steviger positioneren van duurzame producten kan risico's wegnemen. Het programma 'Kas als Energiebron', waarin de glastuinbouw en de rijksoverheid samenwerken aan het realiseren van hoge energieambities, kan de sector ondersteunen door kennis te bieden over risicobeheersing, samenwerking en praktijktoepassing.

Het is voor het halen van de energiedoelen belangrijk om onderscheid te maken per bedrijfstype, stellen de onderzoekers. Niet alle oplossingen zijn voor elk bedrijf geschikt. Het combineren van verschillende toepassingen kan bijdragen aan een spreiding van het risico. Een bedrijf kan er bijvoorbeeld voor kiezen om voor een deel duurzame energie te gebruiken en tegelijk het totale gebruik terug te dringen.

Op dit moment werken ondernemers aan verschillende nieuwe strategieën voor verduurzaming, zoals het gebruik van aardwarmte, nieuwe teeltstrategieën (Het Nieuwe Telen) en warmtekrachtkoppeling. Bepaalde onderdelen van innovaties zijn goed met elkaar te combineren en daar valt nog winst te behalen.

Om de doelen te halen zal duurzame energie vooral ingezet kunnen worden bij energie-intensieve bedrijven, in combinatie met wkk op aardgas. Extensievere bedrijven kunnen bijdragen met een combinatie van energiebesparing en toepassing van duurzame energie. Verduurzaming is maatwerk voor elk bedrijf, aldus de onderzoekers.

Categorieen:
Algemeen