Archief

Starters samen huizen laten bouwen

De gemeente Westland wil jongeren helpen om eigen woningen te bouwen. Daartoe is er een nieuwe formule uitgewerkt: het CPO, voluit: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. De gemeente heeft diverse locaties op het oog, met als eerste optie de Chrysantenstraat in Naaldwijk, daar waar de mavoschool heeft gestaan.

In de gemeenteraad is dinsdagavond uitgelegd, wat de bedoeling met het CPO is. De gemeente peilt bij woningzoekenden of ze interesse hebben in een eigen huis op een bepaalde locatie. Vervolgens vormen die gegadigden dan samen een vereniging die de grond aankoopt en dan een architect inhuurt om de woningen te ontwerpen.

Deze formule kan een besparing van 15% op een normale koopprijs opleveren. Ook bij bouwbedrijven is veel animo voor deze nieuwe formule, waarbij in die kring ook gewerkt aan aantrekkelijke woningen die zo rond de € 185.000 of zelfs nog wat minder hoeven te kosten.

Er zijn in het Westland momenteel 2.700 starters-woningzoekenden, van wie er 2.000 de voorkeur geven aan een koopwoning. Behalve de Chrysantenstraat in Naaldwijk, overweegt de gemeente voor deze formule locaties in Poeldijk, Kwintsheul en het Nieuwe Water bij 's-Gravenzande.