Archief

Ondernemersvertrouwen in de min

Na drie positieve kwartalen is het ondernemersvertrouwen in onze regio in de economie gedaald tot onder het nulpunt. Dit blijkt uit de resultaten van de jongste editie van de Conjunctuurenquête Nederland, waarmee de Kamer van Koophandel vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven in kaart brengt.

In het Westland vertoont de index een min van 7,9%. Dit is beter dan de regio's Alphen en Den Haag, die meer dan 10% in de min zitten. De forse positieve uitzondering in het werkgebied van de Kamer van Koophandel van Den Haag vormen de ondernemers in de regio Delft, die een plus van niet minder dan 10,6% voorzien.

De ondernemers in het Westland verwachten een omzetdaling van 2,5% en een exportdaling van 4,2%. Verder wordt een daling van 1,4% in de investeringen verwacht, maar is er toch nog een klein positief aspect: de werkgelegenheid zou met 0,2% kunnen gaan stijgen.

De detailhandel, groothandel en landbouw zijn positief gestemd over de ontwikkeling van het personeelsbestand. De overige sectoren verwachten een afname.

Bijna alle sectoren verwachten per saldo een behoorlijke omzetdaling. De agrarische sector is het meest pessimistisch over de omzet- en exportverwachtingen. De bouwnijverheid in de regio is de enige sector met een positieve omzetprognose.

Categorieen:
Westland Algemeen