Archief

Website over Hoekse kindertransporten

Tussen november 1938 en september 1939 werden zo'n 10.000 joodse kinderen via het station van Hoek van Holland uit de handen van de nazi's gered. Als herinnering aan deze tochten wordt dit najaar in het Waterwegpark in Hoek van Holland een monument onthuld. Vooruitlopend hierop is er sinds kort een website online: www.voetstappennaareennieuwleven.nl

Het is een aangrijpend stuk van de Hoekse geschiedenis, de kindertransporten. De joodse kinderen warendoor hun ouders in Polen, Oostenrijk en Duitsland op de trein gezet na de bedreigende gebeurtenissen in de Kristallnacht. Zo hoopten de ouders hun kind(eren) uit handen van de nazi's te houden. De meeste transporten gingen via het station van Hoek van Holland. Daar stapten de vluchtelingetjes op de boot naar Engeland.

De website is een Hoeks initiatief van Ed van Berkel, Karin van Paassen en Paul Verschoor. Met tekst, beeld en historisch filmmateriaal geeft de site inzicht in de gebeurtenissen in de jaren '30. Een animatiefilmpje met tekeningen van Ton Willemsen brengt de reis van de kinderen in beeld.

Daarmee wordt het onderwerp ook toegankelijk voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Verder zijn er fragmenten te zien uit de meermalen bekroonde documentaire 'Into the arms of Strangers'.