Archief

Celstraf geëist voor nepdienstverbanden

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 47-jarige Hagenaar. De man was tussen 2001 en 2006 eigenaar van een uitzendbureau dat personeel detacheerde bij tuinders in het Westland. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte.

De fraude kwam aan het licht nadat er bij het Westland Interventie Team (WIT) een tip was binnengekomen dat er bij het bewuste bedrijf sprake was van vervalste dienstverbanden. Uit onderzoek bleek dat in de personeelsadministratie van het uitzendbureau 27 vrouwen als werkneemster stonden geregistreerd, terwijl bij controles bij de tuinders geen vrouwelijk personeel van het bureau was aangetroffen.

Dankzij het fictieve dienstverband konden de vrouwen een uitkering aanvragen terwijl zij daar geen recht op hadden. In totaal is het UWV volgens het OM hierdoor voor ruim 350.000 euro benadeeld. Alle 27 vrouwen zijn inmiddels ook strafrechtelijk vervolgd en moeten zij hun onterecht ontvangen uitkering terugbetalen.

De eigenaar van het uitzendbureau heeft verklaard dat hij de gefingeerde arbeiders gebruikte om overuren van zijn echte werknemers op weg te schrijven. De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Categorieen:
Westland Algemeen