Archief

'Aangepast Lezen'-punten in Westland

In de bibliotheken van De Lier, 's-Gravenzande, Monster, Naaldwijk en Wateringen zijn er nu Aangepast Lezen Punten (ALP's) voor mensen met een leesbeperking. In al deze bibliotheken is een collectie zogeheten daisy-roms te vinden. Een daisy-rom is een schijfje waarvan de geluidskwaliteit beter is dan die van een gewone luister-cd. Er staat meer materiaal op en de gebruiker kan gemakkelijker terugvinden waar hij of zij de vorige keer met luisteren is gestopt.

De daisy-rom wordt afgespeeld op een daisy-speler. De daisy-roms zijn gratis te leen. Het lenen van de daisy-speler kost € 3,50 voor drie weken. De collectie bestaat onder meer uit streekromans, thrillers en literaire werken.

Bij het ALP zijn ook folders beschikbaar van instanties die advies geven aan mensen met een leesbeperking. Verder heeft Bibliotheek Wateringen een kleine collectie leeshulpmiddelen zoals loepen ter beschikking, die op aanvraag uitgeleend kunnen worden. Voor meer informatie kan men zich wenden tot de informatiebalies van de genoemde bibliotheken.