Archief

Zwarte lijst van frauderende bedrijven?

De raadsfractie van Progressief Westland wil weten of het wettelijk mogelijk is dat de gemeente Westland een zwarte lijst opstelt van frauderende bedrijven. Indien het antwoord op deze vraag bevestigend is, is het college van B en W dan bereid om daadwerkelijk zo'n lijst op te stellen?

Progressief Westland heeft deze vragen ingediend na de publicatie dinsdag van een rapport van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over uitkerings- en belastingfraude en illegale tewerkstelling. De conclusie van dat rapport is, dat bij tuinders en uitzendbureaus in het Westland nog steeds op grote schaal de hand wordt gelicht met de regels.

Tijdens controles constateerde het Westland Interventieteam (WIT) honderden overtredingen, ondanks de inspanningen van branche-organisaties als LTO om fraude tegen te gaan.

In de afgelopen twee jaar controleerde het WIT 641 bedrijven. In 137 gevallen was sprake van uitkeringsfraude, doordat bijverdiensten niet werden opgegeven. In 152 gevallen had de werkgever illegaal vreemdelingen aan het werk gezet.

In totaal waren er 291 mensen aan het werk zonder dat de ondernemer daarvoor een vergunning had. Van hen verbleven 67 personen tevens illegaal in Nederland.

Het Westland Interventieteam is een samenwerkingsverband van een groot aantal organisaties, waaronder de belastingdienst, het UWV, de politie en gemeenten. Het wordt aangestuurd door de Arbeidsinspectie. Het WIT controleert behalve in het Westland ook in twee andere gebieden in Zuid-Holland: de zogenoemde B-driehoek (Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs) en op de Zuid-Hollandse Eilanden. Het interventieteam blijft actief in het WIT-gebied.

Categorieen:
Westland Algemeen