Archief

Boktor-boom stond aan Herenlaan

De boom in Maasland waarin waarschijnlijk een Oost-Aziatische boktor heeft gehuisd, stond aan de Herenlaan in de buurt van het bedrijventerrein Oudcamp. Dit blijkt uit een overzichtskaart van het ministerie van landbouw. De boom zelf is inmiddels verwijderd.

Op de kaart is de omtrek aangegeven van de zogeheten 2 kilometerzone waarbinnen inspecties worden gehouden. Binnen deze zone vallen ook het grootste deel van Maassluis-West, het zuidoostelijke deel van Maasdijk en de bedrijventerreinen Honderdland en Coldenhove.

De Oost-Aziatische boktor is zeer schadelijk voor veel loofbomen en struiken. Daarom worden op basis van Europese regels maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan.

De tuinen in het genoemde gebied worden grondig geïnspecteerd op de mogelijke aanwezigheid van genoemde boktor. Kwekerijen en handelsbedrijven, zoals tuincentra, die gevestigd zijn binnen twee kilometer, mogen zeventien plantensoorten waarin de boktor zich kan voortplanten, pas weer in de handel brengen na een intensieve bedrijfscontrole.

(klik op de afbeelding voor een vergroting).