Archief

Oost-Aziatische boktor aangetroffen in Maasland

In een daktuin in Krimpen aan den IJssel en in een tuin in Maasland zijn sporen van een Oost-Aziatische boktor gevonden. Dat heeft het ministerie van Landbouw bekendgemaakt. Deze boktor is zeer schadelijk voor veel loofbomen en struiken. Daarom worden op basis van Europese regels maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan.

Rond de twee vindplaatsen worden de tuinen grondig geïnspecteerd op de mogelijke aanwezigheid van genoemde boktor. Kwekerijen en handelsbedrijven, zoals tuincentra, die gevestigd zijn binnen twee kilometer rond beide vondsten, mogen zeventien plantensoorten waarin de boktor zich kan voortplanten, pas weer in de handel brengen na een intensieve bedrijfscontrole.

In Krimpen aan den IJssel heeft een bewoner begin vorige maand een foto gemaakt van een Oost-Aziatische boktor. Er is inderdaad een esdoorn gevonden met één uitvlieggat. De boom is inmiddels verwijderd.

Mede naar aanleiding van die vondst is onderzoek gedaan naar de bomen die in dezelfde partij naar Nederland zijn gekomen. De aangetaste esdoorn in Maasland is daar één van. In deze boom is één uitvlieggat gevonden. Ook deze boom is verwijderd.

Minister Gerda Verburg van Landbouw heeft over deze zaak contact gehad met burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland. Bewoners in de directe omgeving krijgen een brief met informatie over de boktor en de maatregelen.