Archief

Brandweerregio's paraat voor elkaar

Voortaan rukken brandweervoertuigen van Hoek van Holland, Maasdijk en 's-Gravenzande uit naar elkaars grondgebied als dat nodig is. De veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden hebben afspraken gemaakt over deze burenhulp, mede naar aanleiding van de grote brand in enkele strandtenten in mei dit jaar in Hoek van Holland.

Dankzij de nieuwe regeling kunnen de korpsen beter waarborgen dat er snel hulp wordt geboden. Bij ernstige incidenten in één van de betrokken gemeenten rukken voortaan standaard twee blusvoertuigen uit, waarvan één uit de buurgemeente.

Als de situatie daarom vraagt, nemen de meldkamers van beide veiligheidsregio's contact met elkaar op via een geautomatiseerd systeem, zodat er minimale vertraging is bij een ondersteuningsverzoek. Ook kunnen de meldkamers direct zien of er een brandweervoertuig bij de 'buren' beschikbaar is.

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over samenwerking bij waterongevallen en hulpverlening, bijvoorbeeld bij verkeersongevallen. De brandweerlieden zullen zich regelmatig oriënteren in elkaars gemeente en samen oefenen.