Archief

Kreeften in regio in kaart brengen

Het Leidse museum Naturalis en de afdeling Delfland van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) zoeken mensen die mee willen doen aan een onderzoek naar de verspreiding van rivierkreeften in de regio. Sinds ongeveer tien jaar tellen Nederlandse sloten tweemaal zoveel rivierkreeften als daarvoor, vooral van buitenlandse herkomst.

Bij natuurbeschermers bestaat de vrees dat deze kreeften de waterkwaliteit negatief beïnvloeden en schade aanrichten aan waterplanten. De onderzoekers willen een goed beeld krijgen van de verspreiding van de kreeften en van hun effecten op de kwaliteit en structuur van het oppervlaktewater.

Voor het onderzoek worden op een aantal meetpunten kreeftenkorven aangebracht. Deze moeten op vier achtereenvolgende ochtenden gecontroleerd worden. De kreeften worden vervolgens gefotografeerd. Om mee te doen, is voorkennis van kreeften niet noodzakelijk.

De KNNV afdeling Delfland coördineert het onderzoek in onder meer de gemeenten Westland en Midden-Delfland. Het wordt gehouden tussen 15 augustus en 15 oktober. Meer informatie komt op de website www.knnv.nl/afdelingDelfland.