Archief

Reddingboot is geen sleepdienst

De bemanning van de Hoekse reddingboot Jeanine Parqui voelde zich dinsdagavond misbruikt door de opvarenden van een particulier scheepje van een duik- en bergingsbedrijf uit Scheveningen. Het 15 meter lange bootje kampte voor de Tweede Maasvlakte met motorproblemen.

Normaal gesproken zou het scheepje naar de Hoekse Berghaven zijn gesleept, maar de schipper van de Pluvier kreeg de reddingboot zo ver om hem over de Maasgeul te slepen tot Ter Heijde, waar een Scheveningse kennis de sleep zou overnemen.

Bij uitzondering en vanwege het fraaie weer ging de schipper van de reddingboot in op het verzoek. Echter ter hoogte van Ter Heijde zagen de redders nog geen schip naderen. Via het radioverkeer hoorden zij de schipper van het bootje vragen of er al een reddingboot vanuit Scheveningen onderweg was.

Daarop heeft de schipper van de Hoekse reddingboot contact opgenomen met het kustwachtcentrum Den Helder. Na overleg werd besloten dat de Pluvier alsnog naar Hoek van Holland zou worden gesleept. De schipper van dat bootje gaf om 18.00 uur uitdrukkelijk te kennen om de sleep te beƫindigen en voor de kust van Ter Heijde voor anker te gaan en te wachten op zijn "vrienden".

's Avonds om 21.00 uur lag het scheepje daar nog steeds te wachten. De Hoekse redders konden om 19.00 uur gewoon aan de maaltijd. Zij hoopten voor de bemanning van de Pluvier dat ze in ieder geval thuis zouden kunnen ontbijten.