Archief

Eis tegen Westlander in BTW-zaak

Het Functioneel Parket heeft voor de rechtbank Den Haag gevangenisstraffen tot vier jaar en geldboetes tot 100.000 euro geëist tegen vier verdachten in een BTW-fraude zaak. Eén van de verdachten komt uit 's-Gravenzande.

Ze worden ervan verdacht dat zij in georganiseerd verband voor ruim 20 miljoen euro auto's hebben verhandeld en daarover geen omzetbelasting hebben betaald. De belastingdienst is hierdoor meer dan drie miljoen euro misgelopen.

De auto's werden in Duitsland gekocht en overgebracht naar Nederland. Hier had BTW over het aankoopbedrag van de auto's betaald moeten worden, maar dat gebeurde niet. De mensen die de auto's uiteindelijk kochten, moesten wel voor de BTW betalen. De fraude heeft vermoedelijk zo'n twee en een half jaar geduurd.

De twee hoofdverdachten van 50 jaar uit Wassenaar en 53 jaar uit Venlo hoorden vier jaar gevangenisstraf tegen zich eisen en een geldboete van 100.000 euro. De 23-jarige verdachte uit 's-Gravenzande haalde de auto's op uit Duitsland en gaf wel eens papieren en geld aan andere chauffeurs. Hij hoorde 171 dagen gevangenisstraf en een geldboete van 10.000 euro tegen zich eisen.