Archief

Forse daling export snijbloemen

De exportwaarde van pot- en tuinplanten klom in de eerste maand van dit jaar met 5,7% tot 134 miljoen euro, maar dat was bij lange na niet voldoende om de daling bij de snijbloemen te compenseren.

In deze productgroep werd een afname geïncasseerd van 6,7% tot 250 miljoen euro, zo blijkt uit de exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer. De export van het uitgangsmateriaal steeg met bijna 7% tot bijna 15 miljoen. De totale exportwaarde kwam hierdoor uit op bijna 400 miljoen euro, ruim 2% lager uit dan vorig jaar en 4,5% hoger dan 2006.

De twijfelende export, waarmee 2007 werd afgesloten, werd met een aarzelend begin in januari voortgezet. Daarmee startte het jaar voor de tweede keer in dit decennium matig, want vier jaar geleden werd net als nu in januari een krimp van 2% genoteerd. Wereldwijd liep de vraag naar bloemen terug door het gedaalde consumentenvertrouwen.

De plantenafzet leed daar minder onder en mogelijk is er ook een verschuiving van de consumptie van snijbloemen naar planten.

Categorieen:
Algemeen