Archief

Vlottrekken Chinees schip mislukt

Het vlottrekken van het Chinese vrachtschip Zhen Hua 10 voor de Maasvlakte nabij Hoek van Holland is zondagmiddag mislukt. Het schip zit met zijn schroef vast in het zand. Van een van de sleepboten is de kabel gebroken.

In de nacht van zondag op maandag wordt een nieuwe poging gedaan, met sterkere sleepboten.

Het bergingsbedrijf Smit probeerde zondag rond het begin van de middag om bij hoogwater het grote schip met drie sleepboten los te trekken. De Zhen Hua 10 is een 250 meter lang zware-ladingschip, dat vijf containerkranen vervoert. Het lag zaterdagnacht voor kust voor anker toen het door de zuidwesterstorm lossloeg.

Schepen van de KNRM uit Hoek van Holland en Stellendam, een reddingshelikopter van de Koninklijke Marine en sleepboten zijn ter plaatse geweest, maar konden door de positie van het vaartuig niets uitrichten. Wel hebben de vrijwilligers van de KNRM geassisteerd bij het overbrengen van slepptrossen.

Op het strand bij de slufter was het zaterdag en zondag erg druk. Vele honderden belangstellenden namen een kijkje. Mensen parkeerden hun auto bij containerdepots of langs de kant van de weg. De politie was aanwezig om het massaal toestromende verkeer in goede banen te leiden.