Archief

GEBEURTENISSEN HONSELERSDIJK

De explosieven die donderdag in een woning in Honselersdijk zijn aangetroffen zijn vannacht al ter ontploffing gebracht in het Prinsenbos in Naaldwijk.

Rond 4.20 uur is in het Prinsenbos de eerste lading gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Rond 4.30 uur is een tweede kleinere hoeveelheid tot ontploffing gebracht.

Twee mannen uit Honselersdijk zijn aangehouden. Het gaat om de 31-jarige eigenaar van de woning en een 26-jarige logé.

Wanneer de mannen worden voorgeleid is nog niet bekend.

De autoriteiten hebben de buurt in Honselersdijk, die sinds donderdagmiddag was afgegrendeld vanwege de vondst van gevaarlijke chemische stoffen, vrijdagochtend om 06.15 uur weer vrijgegeven.

De evacuatie van de ruim 350 bewoners in Honselersdijk duurde dus de gehele nacht.

In de Hofstraat in Honselersdijk werd donderdag aan het einde van de middag bij een woning per toeval een onbekende gevaarlijke substantie aangetroffen dat explosief is.

Welke stof het precies is, is nog steeds onduidelijk. Wel heeft burgemeester Van der Tak tijdens een persconferentie bevestigd dat het om een grote hoeveelheid ging. In de nacht zijn de stoffen verder onderzocht en verwijderd. De woning aan de Hofstraat is nog verzegeld.

Dienstdoende agenten kwamen bij de woning langs vanwege een behoorlijk bedrag aan openstaande boetes. De agenten ter plaatse troffen een dusdanig vreemde situatie aan waarna ze besloten om overige hulpdiensten in te schakelen.

Er werd met groot materieel uitgerukt. De EOCKL (de voormalige Explosieven Opruimingsdienst) was de gehele avond en nacht ter plaatse voor onderzoek. De Hofstraat en de Dijkstraat werden afgesloten voor alle verkeer. Er waren veel brandweereenheden en politie ingezet. Ook waren er uit voorzorg ambulances ter plaatse.

Overal werden dranghekken neergezet. Burgemeester Van der Tak was ook aanwezig. Volgens hem zouden er geen politieke motieven bij de zaak zijn betrokken.

In een straal van 100 meter werden alle bewoners geevacueerd in verband met het dreigende gevaar. Ook de bewoners van gezinsvervangend tehuis De Nederhof zijn geëvacueerd.

Ook de woningen van de Kapelweg en Amalia van Solmsstraat werden ontruimd. Ruim 2/3 van de evacuees had elders onderdak gevonden in de loop van de avond.

In de Sosefhal zijn 41 bedden gereed gemaakt, voor inwoners die hier de nacht hebben doorgebracht. De bewoners en begeleiders van de Nederhof kregen onderdak in een hotel in de gemeente Westland.

De burgemeester heeft de mensen in de sporthal toegesproken en gezegd dat veiligheid voor alles ging. Ook een forse groep Polen, woonachtig in de Hofstraat, was in de Sosefhal ondergebracht. Voor speciale gevallen zoals gezinnen met kleine kinderen werden hotelplaatsen geregeld.

Supermarkt Koorneef werd door de gemeente verzocht om levensmiddelen te leveren voor de mensen die in de sporthal opgevangen zijn. De Buurtpreventie heeft 10 mensen ingezet om toezicht in de afgezette wijk te houden. Ook de ME was aanwezig.

In de loop van de avond is een bestuurder aangehouden en afgevoerd naar het politiebureau. Hij reed met zijn auto bij een wegafzetting in op een medewerker van de buurtpreventie, omdat hij het te lang vond duren. Een motoragent kon de man aanhouden.