Archief

Overzicht verloop jaarwisseling

In een pension op de hoek van de Rijnweg met de Parallelweg in Monster is oudjaarsavond om ongeveer 19.30 uur brand uitgebroken. De brandweer gaf bij aankomst het sein middelbrand. De brand was binnen een half uur onder controle.

De brand is ontstaan in één van de kamers van de woning. Op het moment dat het vuur tegen de ramen kwam, zagen de buren de brand en waarschuwden de hulpdiensten. De bewoner was in een andere kamer van het pand, maar hij kon tijdig het pand verlaten. Ook de andere bewoners van het pension wisten op tijd naar buiten te lopen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De brand is waarschijnlijk ontstaan in een kast of bij een matras. Het schadebedrag is onbekend.

De Mobiele Eenheid is tijdens de jaarwisseling enkele keren opgetreden in Ter Heijde aan Zee. Politie-agenten werden door tientallen jongeren bekogeld met glas en vuurwerk. Hierbij is ook schade aan politievoertuigen ontstaan. De eerste actie van de ME vond plaats om ongeveer 03.00 uur. Enkele uren later, om 06.00 uur, was het opnieuw onrustig en voerde de Mobiele Eenheid opnieuw een actie uit. De ME trad met name op in de buurt van de Heydseweg en de Gruttostraat in Ter Heijde aan Zee. Door de inzet van politiehonden raakten twee arrestanten bij de aanhouding gewond. In Maasdijk hebben zich geen grote ongeregeldheden voorgedaan. De ME is in deze dorpskern niet in actie gekomen. De politie heeft in Westland in totaal 22 arrestaties verricht, het merendeel in Ter Heijde.

Tijdens de jaarwisseling in deze regio zijn veel vernielingen gepleegd. Door vuurwerk zijn op diverse plaatsen bushokjes, lantaarnpalen, telefooncellen en verkeersborden gesneuveld. Aan de Molenbrink in Monster werd een auto vernield door een mogelijke vuurwerkbom. De politie heeft de auto weg laten takelen. De voor-en achterruit werd eruit geblazen. Bij woningen aan het Moddermanplein in Honselersdijk, Koningin Julianaweg in 's-Gravenzande en de Kieviet in Kwintsheul zijn ruiten gesneuveld. Ook werden ramen van een basisschool aan de Hoge Woerd in Naaldwijk ingegooid. Er zijn ook ruiten van de Naaldwijkse bibliotheek vernield.

Door snel ingrijpen van brandweer Monster is er voorkomen dat een vreugdevuur bij de molen, naar binnensloeg. Het vuur was onderaan de molen gesticht maar de brandweer was er snel bij. Op de Nieuweweg tussen Poeldijk en Naaldwijk, is het verkeer gestremd geweest omdat er een vreugdevuur op de weg was gesticht. Hier heeft de politie één persoon aangehouden omdat hij onder meer vuurwerk naar agenten gooiden.

In diverse panden in de regio hebben in nacht van oud en nieuw brandjes gewoed.

In een bedrijfsruimte aan de Zijdijk in 's-Gravenzande is aan het begin van de nacht brand uitgebroken. Dit vuur is snel door de brandweer geblust. Ook in een drogisterij op de Langestraat in 's-Gravenzande is een brandje uitgebroken. Hierbij is lichte schade ontstaan. Verder was er rookontwikkeling bij een kantorenpand aan de Havenstraat in Naaldwijk.

Tijdens de jaarwisseling zijn in Westland, Midden-Delfland, Maassluis en Hoek van Holland tientallen brandjes gesticht. Brandweer Haaglanden spreekt van een drukke jaarwisseling. De brandweer heeft in bijna alle dorspkernen vreugdevuren moeten blussen. Er waren o.a. brandjes op de Westlander in Schipluiden, Veilingweg in de Lier, Irenestraat in Poeldijk, Molenweg in Monster, Lage Woerd in Naaldwijk, Zandeveltplein en Rijnvaartweg in 's-Gravenzande, Middelbroekweg in Honselersdijk en in de omgeving van de Dorpskade in Wateringen. Verder heeft een schuurtje bij de Oostbuurtseweg in De Lier vlam gevat. Dit is door de brandweer geblust. In het Hofpark in Wateringen heeft een grote holle boom in brand gestaan. De afgelopen dagen heeft de politie op meerdere plaatsen brandbaar materiaal zoals pallets in beslag genomen.

In de gehele regio zijn in nacht van oud op nieuw diverse feesten georganiseerd. Bijna elke dorpskern had een eigen feest. Voor zover bekend zijn de feesten zonder noemenswaardige incidenten verlopen. De meeste bijeenkomsten werden ondersteund door de gemeenten. Ook jongerenwerkers waren vaak bij de organisatie betrokken. Sommige feesten zoals in De Lier en Den Hoorn vonden plaats in de plaatselijke sporthal. Verder was er een groot feest in De Leuningjes in Poeldijk.

De politie heeft tijdens de jaarwisseling in onze regio diverse personen aangehouden. De meeste arrestaties waren in verband met vernielingen. In Westland werden 22 arrestaties verricht, het merendeel in Ter Heijde. In Maasdijk zijn minimaal twee mensen gearresteerd. Ook op het Zandeveltplein in 's-Gravenzande werd een aanhouding verricht.

De jaarwisseling in Maassluis en de deelgemeente Hoek van Holland is volgens Politie Rotterdam-Rijnmond over het algemeen ordelijk verlopen. Nergens kwam het tot grote ongeregeldheden. Wel werden op diverse plaatsen vernielingen aan bushokjes, lantaarnpalen en overig straatmeubilair gepleegd. Bij een woning aan de Buizerdstraat in Maassluis is vuurwerk op het balkon gegooid waardoor er spullen in brand vlogen. De brandweer bluste het vuur. Het balkon en spullen liepen schade op.

De politie stelde ook een onderzoek in naar een brand in een woning op de achtste verdieping aan de Adriaan Brouwerstraat in Maassluis. De bewoners van het flatgebouw zijn tijdelijk ondergebracht in 'De Ark' aan de Rembrandtlaan. De 26-jarige bewoner vertelde dat hij een rookbommetje aan het maken was en dat daarbij iets is misgegaan waardoor er brand ontstond. De bewoner is aangehouden, evenals een, eveneens 26-jarige, vriend uit Maassluis. Deze laatste is voor behandeling van brandwonden aan zijn handen naar het Vlietlandziekenhuis gebracht. Beide mannen zijn aangehouden en worden verdacht van brandstichting. De woning liep aanzienlijke schade op.

De gemeente Maassluis had een aantal plekken overigens aangewezen als gedoogplaats voor een vreugdevuur. In Hoek van Holland waren geen grote incidenten, maar werden wel vernielingen gepleegd. Aan de Blesstraat werd een ruit van een schuifpui vernield, vermoedelijk als gevolg van het gooien met vuurwerk. Op de Prins Hendrikstraat werd een aantal ruiten vernield op de tweede verdieping. De vermoedelijke oorzaak is een afgeschoten lawinepijl. Verder spoot de brandweer in de Columbusstraat een aantal ondergrondse vuilcontainers vol water omdat er rook uitkwam. Op het Brinkplein is een lichtbalk van een winkel vernield, ook moesten enige papierbakken het ontgelden. Er waren vreugdevuren op o.a. de Mahustraat, Erikstraat en Roggeveenstraat in Hoek van Holland.