Archief
Bas1s Architecten

Bas1s Architecten

Extra bewaking bij kweker Paul Fransen na dreiging

Uitzendbureau Tradiro heeft extra maatregelen genomen bij kweker Paul Fransen in De Lier, omdat er 'grote zorgen zijn om zijn veiligheid'. De tuinder is al meerdere malen het doelwit geweest van aanslagen en dreigementen, nadat hij zijn grond aan het uitzendbureau heeft verkocht.

Tradiro wil er een grootschalig migrantencomplex bouwen. Fransen: "Als ik dit van te voren allemaal had geweten, was ik er nooit aan begonnen."

Elke vierkante meter van zijn huis en schuur - dat grenst aan het terrein waar het migrantendorp moet komen - is inmiddels dankzij camera's in beeld. "Met een meldkamer erachter", zucht kweker Fransen. Hij is 'moe' van de hele situatie. "Tradiro heeft voor extra beveiliging gezorgd, na de laatste (vermoedelijke, red.) brandstichting in januari. Eerder vond ik het niet nodig, zo uitgebreid. ik dacht eerlijk gezegd ook dat het klaar was, het laatste incident was namelijk in 2021. Maar blijkbaar gaan ze er toch gewoon mee door."

De kweker wordt inmiddels al drie jaar geterroriseerd. Het begon in 2020 met brandstichting, daarna werd er een nitraatbom op het dak van zijn bedrijf gegooid. Er volgde een nep-aangifte over een wietplantage, en graffiti-bekladdingen van 'Geen Migranten' op zijn kas. In de zomer van 2021 kreeg hij een kogelbrief. Daarna leek het dus een tijd rustig, totdat het gemeentebestuur eind december vorig jaar toezegde een vergunning voor het complex te verlenen. Een maand later was het weer raak en werd zijn bestelbus met aanhangwagen in brand gestoken.

'Altijd alert'

"De ellende begint gewoon weer opnieuw", zegt Fransen. "Ik wil dat het stopt, het is toch te bizar voor woorden dat dit gebeurt." Het onderzoek naar het laatste incident is nog gaande, laat de politie weten. De kweker zegt in elk geval zeker te weten dat er opnieuw opzet in het spel is. "Natuurlijk is dit een tegenreactie op de plannen voor het migrantendorp en de vergunning die de gemeente onlangs heeft afgegeven."

De Westlander is zich continu bewust van een mogelijke volgende aanslag. "Mijn hele terrein mag nu vol met camera's hangen, maar ik weet ook niet of het gaat helpen. De draadjes zijn natuurlijk zo doorgeknipt. Volgens mij gaan ze er gewoon mee door.' Slapen doet hij nog maar heel licht. 'Ik ben gauw wakker. Bang voel ik me niet per se, maar wel áltijd alert."

'Hypocriet'

Wie verantwoordelijk is voor de aanslagen, is tot op de dag van vandaag onbekend. "Ze zijn niemand op het spoor", weet de tuinder. Ook zelf heeft hij geen idee. Bekend is wel dat 'de buurt' faliekant tegen het migrantendorp voor 688 arbeidsmigranten is. Dat complex moet worden gebouwd op de twee hectare tellende grond die Fransen verkocht heeft aan uitzendbureau Tradiro.

Fransen vindt het verzet van omwonenden hypocriet. "De meeste bewoners hebben zelf allemaal een tuinbouwbedrijf gehad met arbeidsmigranten. Die mensen moeten toch ergens wonen? En dit is nu eenmaal de ideale locatie. Het is een onrendabel stuk tuinbouwgrond. Geen buurman kan het gebruiken en het is veel te smal voor een modern tuinbouwbedrijf. Dat heb ik allemaal onderzocht. Waarom zouden we het dan niet op een andere manier nuttig gebruiken?"

'Kan niet meer terug'

Jacques Enthoven, woordvoerder van de buurtbewoners, zegt zich volledig tegen de aanslagen te keren. "Als je het ergens niet mee eens bent, zoals wij tegen dit migrantendorp, dan kan je dat kenbaar maken, via open communicatie. Maar geweld en angst aanjagen, dat veroordeel ik op alle fronten."

Ondanks dat Fransens veiligheid onder druk staat, laat de Westlandse kweker zich niet wegjagen. "Ik wil niet dat de criminaliteit het wint, ik woon hier verder fijn." Volledig de stekker uit het hele project stappen, is volgens hem ook onmogelijk. "Ik kan niet meer terug. Mijn grond is al verkocht, er zit te veel geld in van Tradiro en mij zelf." Toch had de tuinder het achteraf wel anders gedaan. "Ik had nooit gedacht dat het dit allemaal teweeg zou brengen. Als ik dát geweten had, was ik er nooit aan begonnen."