Archief
Pieter Verbeek/Toto Dart Kings

Pieter Verbeek/Toto Dart Kings

Van Duijvenbode in thriller langs Ross Smith

Dirk van Duijvenbode heeft op sensationele wijze de achtste finales van het WK darts in Londen gehaald. In een allesbeslissende leg (3-3 in sets, 5-5 in legs) versloeg de 's-Gravenzander de Engelsman Ross Smith.

De openingsleg van de partij ging naar Smith en de Engelsman was vóór de eerste break vooral scorend beter dan Van Duijvenbode. Toch ging de eerste set naar de Westlander. The Titan vond de dubbels goed en won drie legs op rij, onder andere door één keer 136 uit te gooien.

Waar Van Duijvenbode in set 1 weinig moeite had met uitgooien, ging dat in de tweede set een stuk lastiger. De 's-Gravenzander won weliswaar direct een leg, maar kende daarna veel problemen met zijn dubbels. Het zorgde ervoor dat Smith op gelijke hoogte kon komen in sets.

Het bleef daarna spannend. Het niveau zakte doordat de scores wat omlaag gingen en beide spelers veel dubbels bleven missen. Van Duijvenbode kwam wel op een 2-1 voorsprong in sets, maar daarna stond het 2-2. In een matige vijfde set (bij 2-2 in legs misten beide spelers tal van kansen), ging de setwinst uiteindelijk naar Smith.

Van Duijvenbode stond echter niet toe dat de Engelsman ook de wedstrijd zou pakken. De Westlander won twee legs, verloor er daarna ook weer twee en kreeg zelfs een matchdart tegen. Toch maakte hij er 3-3 van en moest er een beslissende set komen.

Dat werd een ware thriller. Beide spelers hielden constant hun eigen leg: Smith kwam steeds op voorsprong, waarna Van Duijvenbode gelijkmaakte. Tot bij de beslissende 5-5 stand in legs. De Engelsman kreeg daarin opnieuw een matchdart (zijn vijfde van de wedstrijd), maar miste die. Bij Van Duijvenbode was het bij zijn eerste wedstrijdpijl wel raak. Hij gooide 71 uit en mag het daardoor vrijdag opnemen tegen landgenoot en titelfavoriet Michael van Gerwen.