Archief
PR

PR

Tijmen van der Helm stapt over naar endurance-racerij

Autocoureur Tijmen van der Helm stopt voorlopig met het zogenoemde formuleracing en maakt voor in elk geval de komende twee jaar de overstap naar de uithoudingsraces.

De 18-jarige coureur uit Den Hoorn reed na zijn succesvolle kartcarrière de afgelopen jaren in de Formule 4 en Formule 3. Al had hij in die laatste klasse in 2021 een anoniem debuutseizoen. Nu kiest hij dus voor een andere tak van de autosport. Ook omdat het uiteindelijk opstomen naar de Formule 1 alles behalve vanzelfsprekend is.

"Zelfs de topjongens in de Formule 2 moeten wachten op een stoeltje in de Formule 1. Daarom wilde ik kijken of er andere mooie raceklassen zijn waarmee ik mijn brood kan verdienen. Toen kwam ik hier uit. Ik heb ook altijd gehouden van endurance racen met al het verkeer", aldus Van der Helm, die nog wel wat testdagen heeft gedraaid in een Formule 3-auto. "Maar ik heb gemerkt dat een LMP2 (Le Mans Prototype 2, een raceauto die speciaal voor racewedstrijden is gebouwd, red.) wat beter past bij mijn racestijl. Ik kan me er beter aan aanpassen. Ik voel ook meer vertrouwen in deze auto, voel me er meer in thuis."

Van der Helm gaat, samen met zijn Zwitserse teamgenoot Mathias Beche, dit seizoen uitkomen in twee klassen. Beide klassen zijn goed voor zes raceweekeinden. Een eerste kennismaking met het endurance racing had de Midden-Delflander overigens in januari al tijdens de prestigieuze 24 uur van Daytona in de Verenigde Staten. Van der Helm reed daar zelfs even aan kop in zijn klasse, maar door problemen haalde de auto de finishlijn niet.

Met de overstap treedt Van der Helm in de voetsporen van vader Gerard, die vroeger ook al dit soort wedstrijden reed. Mogelijk komen de twee ooit samen in actie. "We zeggen al jaren dat we samen een keer een 24 uurs-race willen doen. Misschien ooit. Als we allebei tijd hebben. Dat zou echt geweldig zijn!"

WOS Sport sprak zondag uitgebreid met Tijmen van der Helm: