Archief
WOS

WOS

Wereldkampioen Leo Schoenmeijer (75) traint nog elke week

Leo Schoenmeijer werd een aantal weken geleden wereldkampioen op de sprint bij de masters. De 75-jarige schaatser uit Hoek van Holland is nog elke week in de Uithof te vinden, waar hij traint voor de volgende wereldkampioenschappen.

De drive bij de schaatser straalt er vanaf. "Ik train elke week nog ongeveer 12 uur met schaatsen", begint Schoenmeijer trots. Hij stapt zelfs nog regelmatig op de fiets naar Heerenveen om daar te gaan schaatsen. "Dan rijdt mijn dochter achter me aan met mijn spullen", vertelt hij.

Het schaatsen geeft Schoenmeijer een bepaalde ontspanning. "Daarnaast geeft het een echte kick als ik merk dat ik nog mee kan trainen met de jongere schaatsers", gaat hij verder. Op het moment dat de wereldkampioen de Uithof binnenstapt, wordt hij gegroet en gefeliciteerd. "Dat maakt het ook zo leuk, dat je veel vrienden maakt op de schaatsclub."

WOS

Drive om te winnen

Vroeger maakte het Schoenmeijer niet heel veel uit of hij de snelste was. Tegenwoordig is dat toch anders. "De laatste jaren wil ik heel graag winnen, en dan word ik ook zenuwachtig voor een wedstrijd. Bij de laatste wereldkampioenschappen was ik zo zenuwachtig dat ik was vergeten om aan de start te verschijnen. Ik was er gelukkig nog net op tijd bij en alles kwam goed."

De 75-jarige schaatser hoopt nog heel lang door de kunnen. De oudste groep bij de wereldkampioenschappen is van 90 tot 95 jaar. "Er zijn vooral japanners die daar nog aan mee doen, ik hoop zelf ook dat ik daaraan mee kan doen in de toekomst", vertelt Schoenmeijer met een lach op zijn gezicht.

Met achterkleinkinderen schaatsen

Schoenmeijer stelt ondanks zijn leeftijd nog steeds doelen voor zichzelf. Zo hoopt hij nog een hele tijd mee te kunnen doen aan de wereldkampioenschappen, en wil hij daar uiteraard zegevieren. "Het mooiste lijkt me toch wel om over vijf jaar, als ik 80 ben, met mijn achterkleinkinderen te kunnen schaatsen. Dan ga ik ze de perfecte techniek leren."