Archief
WOS

WOS

Nog geen QR-controles bij Lyra: 'Wij kunnen onze vrijwilligers daar niet mee belasten'

Bij voetbalvereniging Lyra zijn bezoekers vandaag niet gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs.

Afgelopen week kondigde het demissionaire kabinet nieuwe maatregelen aan, waarbij ook de sportwereld niet werd ontzien. Alle bezoekers die vanaf vandaag een binnenruimte (kantine, kleedkamer, sporthal) betreden, moeten een QR-code laten zien om aan te tonen dat ze geen corona hebben. Dat levert veel sportverenigingen hoofdpijn op. Dat is ook het geval bij Lyra in De Lier. "Wij kunnen onze vrijwilligers daar niet mee belasten", zegt voorzitter Klaas van der Eijk in gesprek met WOS Sport.

Van der Eijk doelt daarmee op het feit dat vrijwilligers ingezet hadden moeten worden om bezoekers te controleren. "Wij hebben onze bezoekers daarom gevraagd om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen." Dat er vandaag nog niet werd gecontroleerd, betekent niet dat de club dat helemaal niet zal doen. Hoe het beleid er de komende weken gaat uitzien, wordt nog besproken. "Theoretisch zou het mogelijk moeten zijn om iedereen te controleren, maar de praktijk is helaas anders."

Beluister het hele gesprek met Klaas van der Eijk:

FC 's-Gravenzande zet beveiligers in

Bij streekgenoot FC 's-Gravenzande waren er een stuk minder problemen. De club besloot twee beveiligers in te huren, die bij beide ingangen controleerden. Bezoekers met een geldige QR-code kregen een polsbandje. "Dat is goed gegaan", vindt voorzitter Leo van der Lans, die dus geen vrijwilligers wilde inzetten. "We zagen deze week de eerste (negatieve, red.) reacties van leden, waardoor we dachten: dit gaan we de vrijwilligers niet aandoen."

Volgende week worden waarschijnlijk opnieuw beveiligers ingezet, zodat iedereen gewend is aan het beleid. Daarna volgt een evaluatie. "Als er zich geen bijzonderheden voordoen, kunnen we het daarna waarschijnlijk wel met vrijwilligers af."

Beluister het hele gesprek met

Quintus-handbal: 'Zitten op grens mogelijk en onmogelijk'

Voorzitter Eric van Steekelenburg van handbalvereniging Quintus liet eerder deze week bij Maarten in de Middag al weten, dat zijn club aan de slag gaat met de controles, maar dat het wel een lastige opgave wordt. "Theoretisch kun je iedereen controleren, maar als je ziet dat je van 16.30 tot 22.00 uur iemand aan de deur moet hebben staan, dan is dat nogal wat. En we hebben twee sporthallen. Dat is haast ondoenlijk."

Quintus werkt al sinds het begin van de coronaperiode met een coronateam en dat zal opnieuw worden ingezet. "Maar de grenzen zijn wel bereikt. We hebben het laatste anderhalf jaar de regels heel goed nageleefd. En nu wordt er wéér een beroep op onze vrijwilligers gedaan, om dit ook nog even te organiseren. Volgens mij is dit haast niet uitvoerbaar. We zitten op de grens van wat is mogelijk en wat is onmogelijk."

Beluister het gesprek met Eric van Steekelenburg