Archief
WOS

Gedeeld veld HVC'10 en The Hookers in gebruik

Met een wedstrijd tussen jeugdteams van HVC'10 en The Hookers is het nieuwe multifunctionele voetbal- en rugbyveld in Hoek van Holland vanmorgen officieel ingewijd.

Op sportpark De Rondgang is de afgelopen maanden hard gewerkt om een grasveld van voetbalclub HVC'10 om te bouwen naar een multifunctioneel kunstgrasveld, waarvan beide verenigingen gebruik van kunnen maken. Dat was hard nodig, omdat vooral The Hookers behoefte had aan uitbreiding. De rugbyvereniging beschikte voorheen slechts over één wedstrijdveld, waarvan alle teams - van jeugd tot senioren - gebruik moesten maken. Door het intensieve gebruik ging de kwaliteit van het gras hard achteruit.

Jaren geleden pleitte toenmalig wethouder Visser van Rotterdam al voor een gedeeld veld. Dat zagen de clubs toen niet zitten. Volgens de voetbalvereniging worden de huidige vier velden al zeer intensief gebruikt. Bovendien levert het voor The Hookers minder ruimte op om te groeien, dan wanneer er een extra veld bij zou komen. HVC'10 en The Hookers wilden daarom dat er een extra veld zou worden aangelegd. Dat zou mogelijk zijn, als een van de voetbalvelden zou worden gedraaid.

In 2018 was de inmiddels nieuwe wethouder De Langen akkoord met de wens van de twee clubs. Alleen bleek de provincie dwarsligger. Die wilde vanwege de stikstofproblematiek geen vergunning afgeven. In goed overleg met de gemeente is daarom gekozen voor het oorspronkelijke plan van een gedeeld veld.

Witte en gele lijnen

Er liggen twee verschillende soorten lijnen op het veld: witte voor het voetbal en gele voor het rugby. En de voetbaldoeltjes kunnen worden weggehaald en vervangen door rugbypalen. De ombouw moet ongeveer een kwartier duren, al was dat bij de eerste tests deze week nog wel wat langer.

Veldverdeling

Beide verenigingen hebben duidelijke afspraken gemaakt over het gebruik van het veld op de zaterdag, als er wedstrijden zijn. The Hookers kan er 's morgens rugbyen. In de middag is het een voetbalveld. "Met name op zaterdagmiddag hebben wij het veld hard nodig. Dan spelen onze (lagere) seniorenteams hier", weet HVC'10-voorzitter Arjen van der Lugt. Dat de club nu een veld voor de helft kwijt is, zorgt dus niet voor beperkingen in de groei. "De komende jaren kunnen we zeker nog wel groeien."

Bij de buren van The Hookers moet dat nog blijken. "In principe wilden we echt een eigen tweede veld hebben, omdat we dan meer kunnen doorontwikkelen als vereniging, meer varianten aanbieden dan we nu doen", zegt Paul van Putten namens de rugbyclub. "De sport rugby ontwikkelt zich nog steeds in Nederland. Dus als je een paar leden erbij krijgt, heb je misschien alweer te weinig. Daar maak ik me zeker zorgen over. Als je echt wil groeien, moet je echt een eigen tweede veld hebben. Nu hebben we eigenlijk een half veld erbij."