Archief
Stefan van Eijk

Stefan van Eijk

Regioderby in KNVB-beker: 'Hopelijk één groot feest'

Het KNVB-bekertoernooi gaat deze week weer van start en er staat meteen een echte streekderby op het programma.

Op Sportpark de Hoge Bomen in Naaldwijk wordt morgen afgetrapt voor het duel tussen Westlandia en Excelsior Maassluis. Marko van der Knaap (42), ex-speler van Westlandia en nu technisch manager, verwacht veel publiek. "We hopen dat het Westland uitloopt voor de derby."

Het belooft een bijzonder duel te worden tussen beide clubs, die hemelsbreed zo’n tien kilometer uit elkaar liggen. Westlandia is actief in de derde divisie op zondag, terwijl Excelsior Maassluis uitkomt in de tweede divisie en op zaterdag speelt. Het wordt daarom de eerste officiële ontmoeting tussen beide teams. Wel oefenen ze vaak in de voorbereiding tegen elkaar. In augustus won Excelsior Maassluis dat treffen eenvoudig met 4-0.

In aanloop naar het bekerduel neemt de spanning toe bij thuisclub Westlandia. Binnen de spelersgroep, maar ook bij de supporters. Bij de laatste thuiswedstrijd tegen UNA (0-3, verlies) trokken enthousiaste supporters clubicoon Marko van der Knaap al regelmatig aan zijn mouw. "Dat we er een feest van gaan maken woensdagavond en of ik al vrij heb genomen de volgende dag. Ook kreeg ik al veel appjes binnen met de vraag of ik aan kaarten kan komen voor de wedstrijd. Alleen maar leuk dat enthousiasme. Hopelijk wordt het één groot feest", zegt Van der Knaap in gesprek met mediapartner Omroep West.

'Geeft een boost aan de regio'

Ook bij Excelsior Maassluis begint de derby te leven. Middenvelder Vincent van den Berg (32), al jaren hét gezicht van de Tricolores, merkt het vooral in de spelersgroep. "Bij de loting hoopten we al op Westlandia. Op een doordeweekse avond tegen de buren is altijd mooi en het geeft natuurlijk een boost aan de regio. In de spelersgroep hebben we een paar spelers die in het Westland wonen. Bram Wennekers is een echte Westlander en hij vertelde dat ze bij Westlandia al druk bezig zijn met de voorbereidingen. Het belooft een mooie voetbalavond te worden."

Van een echte concurrentiestrijd of rivaliteit is geen sprake. Van der Knaap: "Wij zien Excelsior Maassluis echt als een 'grote broer', een niveau wat wij als club ook nastreven. Westlandia is wat dorpser dan Excelsior Maassluis, zij zijn wat stadser." Ook Van den Berg benadrukt de vriendschappelijke verhoudingen tussen de twee. "We hebben natuurlijk een gezamenlijke hoofdsponsor (Rabobank, red.). Vaak nodigt de sponsor ons uit om samen een Champions League-wedstrijd te kijken. Daardoor kennen de spelers elkaar goed." Beide heren zijn eensgezind als er een favoriet moet worden aangewezen. "Excelsior Maassluis, maar wij hopen op het thuisvoordeel en dat we voor een kleine stunt kunnen zorgen", zegt Van der Knaap.

Cesco Agterberg, trainer bij beide clubs

En dan is er nog het verhaal rond Cesco Agterberg, de nieuwe trainer van Westlandia. Hij werd vorige maand aangesteld als opvolger van de opgestapte Marcel Koning. Agterberg was in het verleden (2012-2015) trainer bij tegenstander Excelsior Maassluis, waar hij ook successen vierde. In zijn eerste seizoen werd hij met de club uit Maassluis kampioen in de hoofdklasse. Middenvelder Van den Berg bewaart nog warme herinneringen aan die tijd. "Dat was een prachtig jaar met Cesco. Het is natuurlijk extra leuk dat we nu tegen hem spelen. En ik weet uit eigen ervaring dat hij nog weleens vlak voor de wedstrijd met een verrassing kan komen. Ik ben benieuwd", besluit hij lachend.

Marko van der Knaap durft zelfs al voorzichtig vooruit te kijken. "Stel dat we voor die stunt kunnen zorgen, dan ligt er misschien wel een mooie wedstrijd tegen een profclub in het verschiet. Voor de spelers is dat een prettig vooruitzicht, want dan is er een kans dat de wedstrijd rechtstreeks wordt uitgezonden op ESPN. En financieel gezien is het voor ons als club natuurlijk ook interessant."