Archief
WOS

Schaatsvriendinnen samen in één team: 'Het is altijd lachen en leuk'

Het schaatsseizoen 2021/2022 staat op het punt van beginnen. Een bijzonder seizoen, want in februari zijn de Olympische Winterspelen. Voor het eerst werken Dione Voskamp en Jutta Leerdam daar samen naartoe.

Op het circuit van Zandvoort zijn de atleten van Team Worldstream gepresenteerd, met daarin de 's-Gravenzandse Jutta Leerdam en Dione Voskamp uit De Lier. Het zal allemaal draaien om snelheid. Vandaar ook dat het razendsnelle Formule 1-circuit was gekozen voor de lancering van het schaatsteam en de bekendmaking van de tweede hoofdsponsor: reisorganisatie Corendon.

"Uiteindelijk ben ik deze zomer weer sterker geworden", vertelt Voskamp. Zo heeft ze trainingen in het buitenland afgewerkt en richt zij zich op het verbeteren van haar snelste tijden. Bij de NK Afstanden over iets meer dan een week wil zij op het podium staan van de 500 meter.

Vriendin en regiogenoot Jutta Leerdam legt de lat nog wat hoger. Zij wil op de NK Afstanden bij de 1.000 meter voor de titel gaan. "Natuurlijk wil ik ook heel graag Olympisch kampioen worden. Daarna is er nog een WK Sprint en die titel wil ook mee naar huis nemen."

'Een gedreven meid'

De twee kunnen veel van elkaar leren, geven zij beiden aan. Zo heeft Dione een snelle start, terwijl Jutta juist de volle ronde erna excelleert. Maar ook buiten de schaatsbaan hebben de Westlanders veel aan elkaar. "Jutta is een gedreven meid, weet wat zij wil en dit is een goede match", aldus Voskamp. Leerdam: "Het is altijd lachen en leuk. Top."