Archief
Celine van Amstel

Celine van Amstel

Langste kitesurftocht ter wereld van start, 450 surfers langs onze stranden

Kitesurfen van Hoek van Holland tot aan Den Helder, in één keer. Deze langste kitesurftocht van de wereld, genaamd 'Hoek tot Helder', vindt donderdag plaats.

Zo'n 450 surfers leggen ongeveer 200 kilometer af. Via Stichting Kite 4 Charity wordt elk jaar geld ingezameld voor de Hartstichting. Dit jaar doneerden deelnemers, sponsoren en kitefans samen al meer dan 550.000 euro. Een nieuw record voor de organisatie.

Onder andere oud-schaatser Mark Tuitert en kite professionals Kevin Langeree en Lasse Walker kiten langs de stranden van Hoek van Holland, Kijkduin, Scheveningen, Katwijk en Noordwijk. Ook Beau van Erven Dorens werkte zich de afgelopen maanden in het zweet voor de kitesurfmarathon. Hij is vastbesloten om het beter te doen dan vorige editie, toen hij in Katwijk moest afhaken: "Ik kijk ernaar uit om te finishen in Den Helder. Dat zou echt een persoonlijke overwinning zijn. Maar natuurlijk is de bijdrage aan de Hartstichting voor mij net zo belangrijk", vertelt Van Erven Dorens bij mediapartner Omroep West.

Jasper is van de organisatie van het evenement en hij heeft er erg veel zin in. "Het is nog wel een behoorlijke klus om dit te organiseren, binnen twee dagen moeten we de hele crew optuigen. We moeten alle mensen inloggen en registeren", legt Jasper uit. "Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat alles veilig gebeurt. Daarom hebben we een app ontwikkeld waarmee we de kitesurfers kunnen volgen."

Voor de Hartstichting

Jasper heeft zelf ook een keer meegedaan met de rit, hij weet hoe zwaar het is. "Het is ruw, het is hard werken en het is afzien", vertelt hij. "We doen het met z'n allen voor de Hartstichting en er is via sponsoren en fans al een mooi bedrag binnengehaald. Maar het zijn natuurlijk de kitesurfers die het werk doen."

"Ik heb nu al zin om bij de vierde stempelpost te gaan kijken, bijna iedereen die daar aankomt is helemaal doodop", zegt Jasper. "Vaak komen alleen de professionals nog prima aan."

Tussenstop voor borstvoeding

Voor de start in Hoek van Holland zijn de deelnemers erg gespannen. "Het voelt bijna een beetje alsof het een wedstrijd is, maar het doel is natuurlijk dat iedereen gewoon in Den Helder aankomt", vertelt een vrouw die in de kantine staat te wachten tot ze kunnen beginnen. Een andere deelneemster vertelt dat ze in Scheveningen een tussenstop maakt: "Mijn dochtertje staat op me te wachten bij Scheveningen, ik moet tussendoor even borstvoeding aan haar geven en dan kan ik weer door."

Met een hemelsbrede afstand van 130 km is 'Hoek tot Helder' de langste downwind kitesurftocht ter wereld die in één dag wordt afgelegd. Uiteindelijk leggen deelnemers zelfs tot wel 200 km af, omdat ze niet in een rechte lijn varen.

Deelnemer Marc de Munnik vertelde eerder deze week over de tocht bij Maarten in de Middag