Archief
Omroep West

Omroep West

Erik uit Monster heeft kanker en wilde dolgraag de CPC lopen: 'Het moest een nieuwe start zijn'

Het niet doorgaan van de NN CPC Loop Den Haag is een zware dobber voor de 61-jarige kankerpatiënt Erik Huisman uit Monster.

Het evenement dat op 26 september gehouden zou worden, wordt vanwege de coronamaatregelen verplaatst naar zondag 13 maart 2022. Erik zou na een periode van vele chemo's de 10 kilometer gaan lopen, maar helaas kan dat plan niet doorgaan. "Ik zag dit totaal niet aankomen, heel erg jammer. De CPC was een doel waar ik al een tijd voor aan het trainen ben. Ik ben niet meer de Erik die ik was, dus de CPC was voor mij een maatstaf om te kijken of ik het nog kan", zegt hij in gesprek met mediapartner Omroep West.

Vanwege last van zijn heup ging Erik september vorig jaar naar een orthopeed. Op een scan zien ze geen sportblessure, maar heel wat anders. "De orthopeed mocht niet zeggen wat hij zag, maar hij vertelde wel dat de scan niet goed was en dat ik naar de oncoloog moest. Bij de oncoloog kwam ik erachter dat ik een hele slechte kaart had getrokken. Op de scan zagen ze geen sportblessure, maar tumoren, het zat overal. Nu heb ik uitgezaaide prostaatkanker en dat gaat niet meer weg. Ik hoop de 70 te halen, maar denk dat dat erg optimistisch is. Ik ga hieraan dood, dat is zeker."

Erik heeft zware chemo's gekregen en die sloegen aan. De tumoren zijn voor 95 procent geslonken. "Elke vier maanden word er getest of mijn waardes gestegen zijn. Dat is altijd weer een spannend moment. Voorlopig gaat het goed en voel ik me goed. Ik ben niet meer de Erik die ik was, ik ben nu aan het uitzoeken wie Erik 2.0 is. Sporten speelt daarin een hele belangrijke rol. Zelfs tijdens de chemo's ben ik blijven bewegen. In de derde week tussen de chemo's in voel je je het beste. Dan ging ik elke keer weer een stukje hardlopen of de trappen op en af bij de duinen. Mijn lijf moet bewegen."

'Ik voel me soms geamputeerd omdat ik niet meer kan wat ik altijd deed'

Sporten is in huize Huisman niet vreemd. Erik is zijn hele leven al een groot sportfanaat. In de jaren '80 speelde hij op hoog niveau handbal. "Ik was altijd aan het fietsen, hardlopen en crossfitten. Als je mij op een willekeurige dag zou vragen: loop je de halve marathon mee, dan zou ik dat doen", zegt hij met enige trots. Zijn zoon Kay Huisman (24) heeft het sportvirus overgenomen en zit in het Nederlandse Shorttrack team. Hij is op dit moment in Italië aan het trainen.

Via de skype hebben vader en zoon regelmatig contact. "Ik ben supertrots op mijn vader", vertelt Kay. "Hij is een voorbeeld voor mij, hij heeft een doel en gaat daarvoor, ik vind dat mooi." Erik schiet direct vol als hij dit hoort. "Dit soort dingen zeggen we normaal niet tegen elkaar. Ik vind het fijn om te horen dat hij trots op mij is. Zelf voel ik het anders. Ik ben alleen maar aan het worstelen, ik voel me soms geamputeerd omdat ik niet meer kan wat ik altijd deed."

Nieuwe start, zonder CPC

Vroeger liep Erik zonder moeite 15 kilometer, nu mag hij maximaal tot 6 kilometer gaan. "Ik moet steeds mijn hartslag in de gaten houden. Een te hoge hartslag is niet goed voor mijn herstel. Daarbij ben ik ook nog snel moe, de conditie wordt wel langzaamaan wat beter. Maar de oude Erik word ik nooit meer. Deze editie van de CPC zou voor mij de start zijn van Erik 2.0. Nu hoop ik in maart mee te kunnen doen. Wie weet kan ik dan de 10 kilometer lopen zonder tussendoor te moeten wandelen. Ik ben een optimist, dus kijk er nu al naar uit. Ik zie het als een uitdaging."

Erik vertelt zijn verhaal bij Maarten in de Middag