Archief
WOS

WOS

Romée Maarschalkerweerd handbalt de sterren van de hemel

Deze maand werd ze met de meiden onder 17 jaar Europees Kampioen in Tbilisi en werd ze 'player of the match' en 'beste cirkelloopster'.

Romée Maarschalkerweerd (16) uit Naaldwijk mag gerust trots zijn als ze terugkijkt op de afgelopen weken. We spreken haar zodra ze uit thuisquarantaine mag, kort na het toernooi in Georgië. Haar medaille, bokalen, bloemen en shirts staan en hangen te pronken in de woonkamer.

"Het was heel gaaf. Ik vond het heel leuk om mee te maken", vertelt Romée. "Zo'n ervaring die niet heel veel mensen meemaken, is heel bijzonder. En ondanks dat er nu met corona weinig publiek bij mocht zijn, zat de sfeer er goed in."

Het EK in Tblisi was het eerste echte internationale toernooi voor de speelster die begon met handballen bij WPK/Westlandia en kort speelde bij Quintus. Oranje heeft in de finale met 25-19 gewonnen van Servië en dat betekent promotie naar de A-landen en volgend jaar deelname aan het wereldkampioenschap. In het team spelen naast Romée nog drie Westlandse talenten: Judith van der Helm, Alieke van Maurik en keepster Bianca Schanssema.

Het handballen zit Romée in het bloed. Haar oma en haar moeder deden die sport en ook haar zus Britt speelt op hoog niveau. Britt werd in juli in Noord-Macedonië Europees Kampioen met Oranje onder 19. Beide meiden wonen doordeweeks op Sportcentrum Papendal en spelen in hetzelfde team bij VOC in Amsterdam.

"Eigenlijk ben ik begonnen met handballen door mijn zus. Ik ben een keer mee geweest om te trainen. En ik ben nooit mee gestopt", lacht Romée.

Inmiddels draait het leven om de sport. Romée heeft dan ook een pittig weekrooster. "We hebben 's ochtends krachttraining en 's middags baltraining, en dat vijf dagen in de week. Op woensdag komen we samen met de selectie van Oranje en dan trainen we nog een keer. Vrijdagavond train je bij de club en dan in het weekend speel je een wedstrijd."

Het betekent hard werken, maar Romée heeft het er graag voor over. Hoe de toekomst eruit ziet? "Ik wil graag spelen in bijvoorbeeld Duitsland of Hongarije. Dat is toch wel de top."