Archief
Archief WOS

Westlander in Japan getuige van zilver op marathon: 'We hebben ons prachtig op de kaart gezet'

Terwijl zo'n beetje heel Nederland het marathonzilver van landgenoot Abdi Nageeye op de televisie moest zien, stond Jacques Valentin uit Wateringen er bovenop.

Op dit moment is Valentin voor zijn werk in Japan en hij zag de prestatie van Nageeye voor zijn ogen ontstaan. De oud-atleet, opgegroeid in Heenweg, hielp tijdens de marathon bij verzorgingsposten langs het parcours.

Al 37 jaar is Valentin houder van het Westlands record op de marathon (2 uur, 13 minuten en 45 seconden). Hij werkt bij een Japans sportartikelenmerk, normaal gesproken in Nederland, maar ook bij Olympische Spelen, zoals nu in Tokio.

"Wij mogen trots zijn op alle resultaten", vertelt Valentin over het Olympisch atletiektoernooi. Nederland won een recordaantal van acht medailles bij de atletiek, waaronder dus het zilver op de marathon. Valentin denkt dat atletiekverenigingen garen zullen spinnen bij de medailleregen. "Er wordt nu volop over atletiek geschreven. We hebben ons prachtig op een Olympisch podium op de kaart gezet." Volgens hem is het nu aan de atletiekbond en de verenigingen om meer mensen op de atletiekbanen te krijgen.

Jacques Valentin over Olympische marathon: