Archief
WOS & Odense

Aftellen tot Tokio: Dit zijn de Olympische sporters uit onze regio

Vanmiddag om 13.00 uur is het zover. Dan begint in Tokio de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Onze regio wordt vertegenwoordigd door drie vrouwen uit Wateringen. Wij stellen ze aan je voor.

Tennisster Kiki Bertens (29) begint in Japan aan haar tweede en tevens laatste Olympische Spelen. Haar vorige deelname in 2016 (Rio de Janeiro) eindigde in een teleurstelling. Zowel in het enkelspel als bij het gemengd dubbel (met Jean-Julien Rojer) ging de Wateringse al in de eerste ronde onderuit.
Sindsdien is er veel veranderd. Bertens won in de tussentijd liefst acht WTA-toernooien en bereikte in 2019 zelfs de vierde plek op de wereldranglijst. Tot begin dit jaar behoorde Bertens nog tot de beste tien speelsters ter wereld.
Het afgelopen jaar gingen de prestaties van de Westlandse achteruit. Dat had mede te maken met een slepende achillespeesblessure, waaraan ze in oktober werd geopereerd. Na haar rentree op de tennisbaan, won Bertens nog maar een enkele wedstrijd. Inmiddels heeft ze haar afscheid als proftennisster aangekondigd.

Bertens is in Tokio op meerdere fronten actief. Ze doet mee aan het enkelspel, dubbelspel en mogelijk ook het gemengd dubbel. Het toernooi begint voor haar morgen (zaterdag). Mocht zij de finale halen, dan speelt ze die op zondag 1 augustus.

Handbaldoelvrouw Rinka Duijndam (23) gaat zich opmaken voor haar Olympisch debuut. Duijndam speelde in haar loopbaan al voor Velo en Quintus in Nederland en in Duitsland stond ze onder contract bij Bad Wildungen Vipers en Borussia Dortmund. Met die laatste club werd ze afgelopen seizoen landskampioen. Na de zomer gaat Duijndam aan de slag bij Thüringer HC.
Duijndam mag zich inmiddels een vaste waarde noemen in de Nederlandse ploeg, als tweede doelvrouw achter de ongenaakbare Tess Wester.
De Wateringse was erbij op het ‘bronzen’ EK van 2018 in Frankrijk, het afgelopen EK in Denemarken en het WK van 2019 in Japan. Op dat toernooi werd Nederland wereldkampioen en plaatste Oranje zich ook direct voor de Spelen. De terugkeer in Tokio moet dus goede herinneringen met zich meebrengen.

De Nederlandse handbalvrouwen komen in de nacht van zaterdag op zondag al in actie, tegen het gastland. Daarna wordt er om de dag gespeeld. De finale is op 8 augustus. Duijndam zal het tijdens het toernooi hoogstwaarschijnlijk voornamelijk met invalbeurten moeten doen.

We spraken Rinka Duijndam eerder deze maand:

De laatste regiogenote is handbalster Kelly Vollebregt (26), die op de positie rechterhoek speelt. Vollebregt speelde in clubverband voor Quintus in Kwintsheul, Koblenz/Weibern, TuS Metzingen en Borussia Dortmund, waar ze net als Duijndam landskampioen werd. Na dit seizoen gaat Vollebregt aan de slag bij Odense in Denemarken. In Oranje is ze nog geen vaste waarde, ze speelde tot dusver negen interlands.
De Wateringse kan in Tokio haar Olympisch debuut maken, maar is daarvoor wel afhankelijk van haar teamgenoten. Vollebregt is reserve en verblijft samen met Yara ten Holte buiten het Olympisch dorp in een hotel. De reserves mogen alleen worden ingezet bij blessures of bijzondere omstandigheden.

We spraken Kelly Vollebregt eerder deze maand: