Archief

Yvette Broch terug bij Oranje: 'Moest me wel weer voorstellen'

Handbalster Yvette Broch moest zich wel weer voorstellen, toen ze zich vorige week na bijna drie jaar meldde bij het nationale team.

Dat zei de 30-jarige speelster uit Monster vanmiddag tijdens een digitale persbijeenkomst. Broch was door bondscoach Emmanuel Mayonnade opgeroepen voor een vriendschappelijk drielandentoernooi in Kroatië.

"Het is logisch, er zijn zoveel nieuwe meiden bij, de staff is ook nieuw - alhoewel ik met Emmanuel en Ekaterina Andryushina train bij Metz - en we hebben een nieuwe fysio, dus daar moest ik me ook nog wel even voorstellen", aldus Broch. "Ik was ook wel zenuwachtig hoor."

De Westlandse zette haar handbalcarrière na de zomer van 2018 op pauze. Naar eigen zeggen, omdat ze in de jaren daarvoor te veel van haar lichaam had gevraagd. "Handbal was vroeger m'n leven, m'n alles. Alles stond in het teken van handbal", zegt ze nu. "Ik geloofde heilig in mijn eigen weg en de manier van trainen. Ik was zo hard voor mezelf en tot het extreme professioneel. Ik dacht: dit is de manier om de Champions League te winnen en de beste cirkelspeelster van de wereld te worden."

De pauze deed Broch goed, ze kwam tot rust. Eind vorig jaar keerde ze terug op het handbalveld. Bij Metz, de club waar ze van 2011 tot 2015 ook al speelde. Haar manier van handbal beleven is anders. "Ik ga niet meer over lijken en helemaal niet over mijn eigen grenzen. Ik heb m'n eigen leven en vind het heerlijk om te handballen. Als ik een bal niet vang of mis, daar kan ik niet meer wakker van worden. Ik geniet gewoon lekker."

Tekst gaat verder onder de video.

Olympische Spelen

Hoe lang Broch nog wil doorgaan met handballen, weet ze nog niet. Ze bekijkt het per week, zegt ze. Al staat het vizier, nu ze weer terug is bij Oranje, toch gericht op de Olympische Spelen van komende zomer. "Toen ik weer begon, was dat helemaal niet aan de orde. Ik had op een gegeven moment een gesprek met Manu (de bondscoach, red.), waarin hij vroeg of ik me weer beschikbaar wilde stellen. Toen dacht ik: 'Beschikbaar stellen? Ik ben net twee, drie maanden bezig!'. Maar sindsdien zitten de Spelen wel echt in mijn achterhoofd."

De Monsterse wil er ook zoveel mogelijk aan doen om dat ook te halen. "Ik mis nu nog wel wat spierkracht, merk ik tijdens wedstrijden. Maar goed, we hebben nog wat tijd. Als ik het niet haal, dan niet, maar ik ga er alles aan doen om zo fit mogelijk te worden."