Archief
Omroep West

Omroep West

'Kan de paardensport eindelijk doorgaan onder coronaregels, krijgen we ons eigen virus'

Door een nieuw dodelijk paardenvirus is er voorlopig een streep gezet door alle evenementen in de paardensport.

Het gaat om een nieuwe variant van rhinopneumonie-virus, dat in Valencia is uitgebroken. "Dat is een virus dat normaal gesproken elk jaar voorkomt en in eerste instantie invloed heeft op de luchtwegen", weet Bram Chardon van Manege Chardon in Den Hoorn. Het virus is vergelijkbaar met de menselijke griep. "Maar deze versie slaat ook in op het zenuwstelsel en heeft verlamming tot gevolg."

Chardon, die met zijn paarden tot de wereldtop in het vierspannen behoort, baalt ervan dat er nu voorlopig geen wedstrijden meer gehouden mogen worden. "We hebben een lastig jaar achter de rug, met weinig mooie en grote evenementen. Nu leek het erop dat we konden doorgaan onder de huidige coronaregels en krijgen we te maken met ons eigen virus", aldus de Midden-Delflander bij het WOS-radioprogramma Maarten in de Middag.

Voorlopig is het advies dus om de concoursen over te slaan en paarden van buiten niet toe te laten. Zo wordt verdere verspreiding voorkomen. "Een lockdown is met paarden vrij goed te handhaven. De verwachting is dat we voor de zomer zeker wel van dit virus af zijn, dan moet de sport weer 'open' kunnen voor ons."

Beluister het volledige gesprek: