Archief
Screenshot NOS

Jutta Leerdam naar WK Afstanden, Voskamp niet

Schaatsster Jutta Leerdam heeft zich vanmiddag geplaatst voor de WK Afstanden. Op het WK Kwalificatietoernooi in Thialf werd de 's-Gravenzandse tweede op de 500 meter tweede, achter Femke Kok.

In de eerste race reed Leerdam de 500 meter in een nieuwe Westlands record: 37,24 seconden. Dat is 0,06 seconden sneller dan ze eerder dit jaar reed in Salt Lake City. Dit bleek ook haar snelste (en dus de bepalende) tijd van de dag, want in de tweede race kwam de Westlandse in 37,53 seconden over de finishlijn. Kok noteerde een snelste tijd van 37,08 en liet Leerdam daarmee achter zich. Suzanne Schulting werd derde en gaat eveneens naar de WK Afstanden.

Dione Voskamp uit De Lier reed 37,93 seconden en 38,19 seconden en eindigde daarmee als vijfde. Daarmee gaat ze niet naar het WK Afstanden, maar plaatst ze zich wel voor de twee komende wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

Voskamp reed overigens een bijzondere tweede rit, omdat er drie keer moest worden gestart. Haar tegenstandster Esmé Stollenga had twee keer een valse start. Voskamp reed haar dus uiteindelijk alleen.