Archief

Van Duijvenbode in thriller naar derde ronde WK Darts

Darter Dirk van Duijvenbode heeft zich dinsdagavond indrukwekkend geplaatst voor de derde ronde van het wereldkampioenschap darts in Londen.

De 28-jarige 's-Gravenzander won zijn partij tegen de Brit Rob Cross (30) op sensationele wijze. "Ik heb er geen woorden voor", stamelde Dirk direct na afloop tegen Britse interviewers. Hij had zojuist in de beslissende leg van de vijfde set de strohalm van 99 punten gepakt nadat zijn tegenstander op '12' was gekomen.

Beide spelers begonnen goed aan de eerste set, waarin Cross mocht starten. Van Duijvenbode produceerde drie 180-ers, Cross scoorde er twee. In de vierde leg werd Van Duijvenbode gebroken, direct nadat hij deze eigenlijk naar zich toe had kunnen trekken. Het gemiddelde puntentotaal van beiden was ruim 104 in deze eerste set.

In de tweede set begon de 's-Gravenzander steeds lekkerder in zijn vel te zitten. Hij kon in de eerste leg niet direct een uitgooikans verzilveren, maar pakte deze wel. Vervolgens 'brak' hij Cross en behield ook 'zijn' derde leg.
De spannende derde set werd met 3-2 gewonnen door voormalig wereldkampioen Cross. Daarna pakte Aubergenius Van Duijvenbode de vierde set, waardoor een beslissende vijfde set nodig was.

Beiden wonnen tot tweemaal toe hun leg. In de allesbeslissende vijfde leg zou Van Duijvenbode zijn Engelse tegenstander moeten 'breken', want die mocht als eerste gooien. En net zo spraakmakend als Van Duijvenbode vrijdagavond de eerste ronde bekroonde, deed hij dat nu in de tweede ronde met zijn uitgooi op 99.

Op de vraag van de Britse interviewers of hij de volgende keer, net als in de eerste ronde, met een aubergine in zijn handen zal opkomen, antwoordde de Westlander welbewust: "Neen, dat doe ik niet meer. Je moet niet overdrijven."
In de derde ronde, die pas na de kerstdagen begint, moet Van Duijvenbode aantreden tegen de derde Engelsman op rij: Adam Hunt.