Archief

Sportverenigingen krijgen het zwaar: 'Het sociale aspect is onvoldoende doordacht'

Het valt niet mee om een sportvereniging overeind te houden in deze tijd. Supporters zijn voorlopig niet meer welkom. En dat komt ook in onze regio hard aan.

"We weten eigenlijk niet meer wat we moeten doen om de exploitatie overeind te houden", steekt Richard Wolf van wal. Hij is de voorzitter van sportvereniging Velo uit Wateringen en ziet de toekomst somber in: "Dit is niet alleen ons probleem. Dit speelt bij de meeste sportverenigingen." Ook bij SV Honselersdijk gaan ze de inkomsten missen. Maar clubvoorzitter Erik Sosef probeert het ook praktisch te bekijken: "We hoeven nu niet meer te handhaven in de kantines, dat wordt dus gemakkelijker."

Moeilijker vinden de voorzitters dat het sociale gedeelte voor de leden helemaal weg lijkt te vallen. Supporters zijn voorlopig niet meer welkom. Niet in de kantines en niet langs de lijn. Ze zullen voorlopig de wedstrijden moeten volgen via verslagen op bijvoorbeeld de radio en door middel uitslagenpagina's. Het doet Wolf veel: "We kunnen als vereniging voorlopig weinig meer betekenen op het sociale vlak en dat gaat mij aan het hart."

Die gasten kunnen lekker blijven voetballen. Dat is ook heel belangrijk.

• Erik Sosef

Sosef heeft begrip voor de maatregelen die zijn genomen. Hij vindt het ook niet leuk, maar denkt wel dat het kabinet er op deze manier in elk geval voor gezorgd heeft dat het sporten door kan gaan. "Die gasten kunnen lekker blijven voetballen. Dat is ook heel belangrijk." Wolf heeft minder begrip voor de maatregelen. Hij had gehoopt dat het sluiten van de sportkantine niet nodig zou zijn. "Bij ons is de sociale controle groot, we weten hoe we met de leden om moeten gaan."

Bij ons is de sociale controle groot, we weten hoe we met de leden om moeten gaan.

• Richard Wolf

"Het sociale aspect is onvoldoende doordacht", stelt de Velo-voorzitter. "Wij dienen ook een maatschappelijk belang en dat hele sociale gedeelte valt nu weg." Volgens hem had de overheid veel meer het gesprek met de sportverenigingen aan moeten gaan om zo gezamenlijk tot gedragen maatregelen te komen. Maar zover is het dus niet gekomen. Aankomende donderdag gaat het Velo-bestuur overleggen over de uitwerking van alle maatregelen.

Gisteren kondigden premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge aan dat er in elk geval de komende drie weken geen publiek meer welkom is bij de sportclubs. Dit moet helpen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreid. De laatste weken is het aantal positief geteste Nederlanders hard gestegen en het kabinet wil daar nu een stokje voor steken. Ook bijeenkomsten zijn in omvang beperkt en er wordt geadviseerd om in onze regio een mondkapje te dragen in de openbare ruimte.