Archief
Omroep West

Omroep West

WK mennen in achtertuin titelverdediger, Bram Chardon overweegt afzegging

Menner Bram Chardon doet dit jaar mogelijk niet mee aan het WK vierspannen.

Dat WK wordt in oktober gehouden in Valkenswaard, op het terrein van titelverdediger Boyd Exell. Volgens de menner uit Den Hoorn is dat niet eerlijk.

"Boyd is een paar jaar geleden in Nederland komen wonen. Hij heeft daar een mooi terrein en er is al een paar keer een internationale wedstrijd gehouden. Daar is niets mis mee", aldus Chardon in gesprek met WOS Sport. "Maar dit is de belangrijkste titel binnen de mensport en dat hoort onder geen omstandigheid verreden te worden bij een deelnemer thuis. En al helemaal niet bij de titelverdediger."

Daarbij speelt ook de coronacrisis mee, die ervoor zorgde dat veel evenementen werden afgelast. De paarden missen daardoor wedstrijdritme. "Dat ontbreken van ritme zal zichtbaar zijn in het resultaat. Dat je paarden dan op je eigen terrein rijden, heeft een flink voordeel."

Over zijn eigen paarden heeft Chardon overigens weinig te klagen. Hoewel ze vanaf maart geen wedstrijden konden rijden, is in en rond Den Hoorn verder doorgetraind. "De paarden zijn er klaar voor."

Beluister het hele gesprek met Bram Chardon

Vader IJsbrand Chardon

Bram is niet de enige Chardon die, mits hij ergens in de komende weken vorm toont tijdens een wedstrijd, mag meedoen. Vader IJsbrand is ook potentieel deelnemer. De kans dat hij gaat meedoen is een stuk groter. "Voor hem is de situatie iets anders. Hij wordt 60 in januari, de tijd gaat iets meer meespelen. Hoeveel kansen krijgt hij nog om een WK in eigen land te rijden? Hij gaat geen tien jaar meer mee in de sport."

Maasdijk

Voor nu richten Bram én IJsbrand zich op een evenement dichter bij huis: Maasdijk. Daar wordt in het derde weekend van september het NK voor enkel- en tweespan gehouden. "Daar gaan we sowieso heen, dat wordt een mooie wedstrijd. Aan de hand van die wedstrijd beslissen we of we wel of niet naar het WK gaan."