Archief
Team Jumbo-Visma

Team Jumbo-Visma

Tom Leezer stopt met wielrennen: 'Niet fijn om met pijntjes topsport te bedrijven'

Tom Leezer stopt na dit seizoen als professioneel wielrenner.

De 34-jarige 's-Gravenzander maakte dertien jaar deel uit van het beroepspeloton. Hij stopt vanwege toenemende lichamelijke problemen.

Door rugklachten miste Leezer begin dit jaar al de seizoensstart in Australië. Die problemen kwamen onlangs terug, waardoor hij opnieuw wedstrijden moest afzeggen. "Die problemen zorgden ervoor dat ik mijn sport niet meer kon beoefenen op de manier waarop ik dat graag zou doen. De liefde voor de koers heb ik nog steeds, maar het is niet fijn om met dit soort pijntjes topsport te bedrijven", zegt de renner op de website van zijn ploeg Jumbo-Visma.

Leezer is sinds 2008 verbonden aan zijn huidige ploeg, die eerst onder de naam Rabobank actief was. Hij behaalde in zijn carrière één overwinning: in 2013 schreef hij de zesde etappe van de Ronde van Langkawi op zijn naam. In 2016 was Leezer in Qatar dicht bij de wereldtitel na een sensationele ontsnapping uit de kopgroep. Zijn poging strandde echter op enkele honderden meters voor de streep.

Dienende rol

De bebrilde renner had voornamelijk een dienende rol binnen zijn ploeg. Hij was in de Ronde van Frankrijk jarenlang knecht van kopmannen als Robert Gesink en Bauke Mollema. In zijn laatste Tour maakte hij deel uit van de sprinttrein van Dylan Groenewegen, die dat jaar de afsluitende rit op de Champs-Élysées in Parijs won.

"In mijn carrière heb ik één individuele overwinning behaald, maar toch komen de ploegprestaties eerder naar boven als ik denk aan mijn hoogtepunten. Als ploeg hebben we veel tijd en energie gestoken in die prestaties. Het is erg mooi dat ik daar onderdeel van heb mogen zijn. Ik kijk met een heel goed en trots gevoel terug op mijn carrière. Ik heb er alles uit gehaald wat erin zat."

Leezer bij de Tour de France-start in 2015 in Utrecht. Stefan van der Meer

De carrière van Leezer is nog niet helemaal klaar. Er staan de komende maanden nog wat wedstrijden op het programma. "Dit jaar hoop ik nog een aantal mooie koersen te kunnen rijden, waaronder de Waalse klassiekers. Daarna zit het erop en kan ik aan een nieuw hoofdstuk beginnen. Ik heb nog geen idee wat ik na mijn actieve carrière ga doen. Ik wil nu niet halsoverkop een beslissing nemen over mijn toekomst. Dat komt wel. Vroeger wilde ik werktuigbouwkunde gaan studeren, maar dat is er nooit van gekomen vanwege het wielrennen. Misschien dat ik de technische kant op ga. Dat heeft me altijd geïnteresseerd. Eerst wil ik dit goed afsluiten."

Tom Leezer sprak met WOS Sport