Archief
WOS

WOS

Jutta Leerdam: 'een droomseizoen voor mij'

Schaatsster Jutta Leerdam heeft met het winnen van de 1.000 meter afgelopen zaterdag geschiedenis geschreven. Haar tijd van 1.11,84 was goed voor een Nederlands record. Maandagmiddag was de Westlandse heel even bij haar ouders in 's-Gravenzande om bij te tanken. De WOS zocht haar op.

Het is een vrolijke boel maandag bij de familie Leerdam. De oma van Jutta is op de koffie, haar tante en nichtje zijn er en op het aanrecht staat een versgebakken appeltaart. Toch kan de wereldkampioen maar kort genieten van alle aandacht. Over een paar uur vertrekt ze alweer naar haar woning in de buurt van Heerenveen. Ook is ze maandagochtend te gast in de talkshow Op 1."Soms denk ik: 'WOW, wat is er net gebeurd?'. Maar nu is het wel geland, ik ben er heel blij mee", begint de wereldkampioen. "Ik wilde een heel hard rondje rijden in Salt Lake City en doortrekken. Dat lukte, want het rondje was met 26,1 een wereldrecord. Daarna dacht ik alleen maar 'doorgaan, doorgaan'. Toen viel alles op zijn plaats en was ik wereldkampioen."

Leerdam is maar heel even bij haar ouders, want over twee weken staan de WK Sprint in het Noorse Hamar op het programma. Daar gaat ze opnieuw voor een podiumplaats. Toch is haar seizoen nu al geslaagd. "Ik werd twee keer Nederlands kampioen, op het EK werd ik kampioen en nu ben ik wereldkampioen. Het is een droomseizoen voor mij."