Archief
Omroep-West

Omroep-West

Bertens en Rus spelen op eerste dag Fed Cup in Den Haag

In de Fed Cup nemen Kiki Bertens uit Wateringen en Arantxa Rus uit Monster vrijdag de honneurs waar namens Nederland. De nummer 1 en 2 van Nederland spelen in de Haagse Sportcampus tegen respectievelijk Aljaksandra Sasnovitsj en Aryna Sabalenka uit Wit-Rusland, dat meldt mediapartner Omroep West.

In totaal spelen de twee landen een best-of-five. Zaterdag treft Bertens Sabalenka en Rus speelt dan eventueel nog tegen Sasnovitsj. Als het 3-0 staat voor één van de landen, dan kan er voor gekozen worden om het laatste enkelspel te laten vervallen. Het afsluitende dubbelspel (ook op zaterdag) wordt altijd gespeeld. Fed Cup-captain Paul Haarhuis doet dan een beroep op Demi Schuurs en Lesley Pattinama-Kerkhove. Hij mag die opstelling nog wijzigen.

De Fed Cup is de jaarlijkse vrouwenvariant van een internationale tenniscompetitie voor landenteams. Nederland zit in 2020 bij de twintig beste teams en behoort daarmee tot de wereldgroep. Van die twintig teams zijn de finalisten van vorig jaar (Australië en Frankrijk), het organiserende land van de finaleronde in april (Hongarije) en een wildcard-land (Tsjechië) vrijgesteld van de kwalificatieronde die komend weekend worden gespeeld. Daardoor zijn er zestien landen over die door loting aan elkaar zijn gekoppeld. Het ongeplaatste Nederland lootte het geplaatste Wit-Rusland en moet door een overwinning tegen de Oost-Europese land een plaatsje bij de laatste twaalf veiligstellen.Olympische Spelen


Nederland doet dat in Den Haag met de volgende vijf speelsters; Kiki Bertens, Arantxa Rus, Lesley Pattinama-Kerkhove, Indy de Vroome (reserve) en Demi Schuurs. Op vrijdag 7 februari worden er twee enkelspellen gespeeld en op zaterdag twee enkelspellen en afsluitend een dubbelspel. Tegenstander Wit-Rusland komt met Aryna Sabalenka, Victoria Azarenka, Aliaksandra Sasnovich, Olga Govortsova en Lidziya Marozava naar de residentie.

Kiki Bertens deed de afgelopen twee jaar niet mee aan de Fed Cup omdat ze zich op haar eigen loopbaan wilde richten. Dit jaar doet de 28-jarige Westlandse wel mee. Onder meer omdat deelname verplicht is om te kunnen uitkomen op de Olympische Spelen.