Archief
Kyra Moor

Kyra Moor

Ponymenner Van der Ende over WK: Durf niet te veel te verwachten

Nathalie van der Ende heeft geen hoge verwachtingen van haar debuut op de WK ponymennen in de categorie tweespan eind deze maand. De 34-jarige Poeldijkse hoopt vooral op haar sterkste onderdeel, de marathon, in de top 10 te eindigen. "Daarnaast is het afwachten en hopen op een zo goed mogelijk resultaat."

De Westlandse ment al zo'n dertien jaar, maar was aanvankelijk niet in de sport geïnteresseerd. "Mijn vader is begonnen met een schillewagen met een pony ervoor en ik reed op het paard. Hij en mijn moeder deden aan mennen, maar ik dacht: dat is niets voor mij", zegt Van der Ende. "Maar toen kreeg mijn moeder reuma en ben ik ook gaan mennen. Dat bleek toch wel heel erg leuk te zijn en zo ben ik besmet met het virus."

Vooral de afgelopen jaren gaat het goed, met overwinningen in Houten en Duitsland en een vierde plek op de Nederlandse kampioenschappen ruim een week geleden. Het levert haar een plek in de WK-selectie bij de tweespan op. "Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan, wel gehoopt. Het is afgelopen jaar zo goed gegaan en de pony's zijn goed in vorm."

Op de WK rijdt Van der Ende, net als in reguliere wedstrijden, drie onderdelen: dressuur, marathon en vaardigheidsproef. De marathon, waarbij je acht hindernissen moet doorkomen, is haar favoriete en sterkste onderdeel. "Daar hoop ik op een plek in de top 10, bij de andere onderdelen is het afwachten en hopen op een zo goed mogelijk resultaat."

Bij de verschillende onderdelen komt bovendien een grote dosis geluk kijken. "Bij de dressuur ben je afhankelijk van de jury, je proef kan nog zo goed zijn, maar voor het zicht misschien niet. In de marathon moeten de pony's op tijd reageren, zelf moet je scherp zijn en de hindernissen moeten je liggen. En bij de vaardigheid moet je binnen de tijd blijven en de balletjes moeten blijven liggen."

Achterop de wagen heeft ze in elk geval een bijzondere groom. "Mijn vader is 64 jaar, ik vind het knap dat hij dit nog steeds kan. Dus ik wil graag dat hij achterop gaat. Je weet niet hoe hij er over twee jaar aan toe is."

De wereldkampioenschappen in Hongarije duren van 25 tot en met 29 september. In de categorie vierspan is Edith Chardon uit Den Hoorn geselecteerd.

Categorieen:
Poeldijk Westland Sport