Archief

Hoofdklasseclubs kiezen voor weekendvoetbal

De gescheiden hoofdklasses in het amateurvoetbal op zaterdag en zondag gaan naar alle waarschijnlijkheid verdwijnen. De hoofdklasseclubs hebben maandagavond een akkoord bereikt om weekendvoetbal te introduceren op het vijfde voetbalniveau van Nederland. De KNVB moet nu met een concreet plan komen, schrijft mediapartner Omroep West.

Tijdens een bijeenkomst in het Gelderse Nijkerk - waar 64 hoofdklasseclubs aanwezig waren - stemden 48 clubs voor een samenvoeging van het zaterdag- en zondagvoetbal; het zogeheten weekendvoetbal.

Voordeel van deze opzet is dat er minder reistijd is voor de clubs en dat er meer derby's worden gespeeld. FC 's-Gravenzande is op dit moment de enige regioploeg op hoofdklass-niveau. De club zit in een competitie met onder meer teams uit Noord-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. In de nieuwe opzet zou bijvoorbeeld zondagclub Alphense Boys uit Alphen aan den Rijn daarvoor in de plaats kunnen komen.

Speeldag discussiepunt

Grootste discussiepunt waar de KNVB zich nu over moet buigen is de speeldag. Het meest waarschijnlijk is dat zaterdag de standaard speeldag wordt, behalve als twee zondagclubs tegenover elkaar staan. Die mogen dan uitwijken naar de dag des Heren.

De Tweede Divisie, waarin Excelsior Maassluis uitkomt, is al een weekendcompetitie. Als ook de hoofdklasses zullen bestaan uit samengevoegde zaterdag- en zondagclubs, moet ook de Derde Divisie (Westlandia) hervormd gaan worden. Dit gaat waarschijnlijk in het seizoen 2020/2021 gebeuren.

Aangepaste regeling

In dat geval staat komend seizoen in het teken staan van aangepaste promotie- en degradatieregelingen, tenzij de KNVB beslist dat er geen aangepaste regeling voor promotie en degradatie nodig is. Dan zou de hervorming al in het seizoen 2019/2020 in kunnen gaan.

In West II, waar onze regio onder valt, wordt dinsdagavond beslist of ook de lagere eerste elftallen voortaan weekendvoetbal gaan spelen. Dit kan betekenen dat West II als enige deelafdeling volledig weekendvoetbal heeft.

De competitieopzet met weekendvoetbal telt alleen voor eerste elftallen, niet voor reserveteams