Handbalsters Quintus winnen eerste duel in Europacup

De eerste wedstrijd in de achtste finale van de Challenge Cup is gewonnen door Quintus. In sporthal Glanerbrook in Geleen versloeg de Heulse ploeg in een Nederlands onderonsje Geonius Vlug en Lenig met 27-22.

Quintus speelde de wedstrijd zonder de geblesseerde Daisy Hage en Cynthia Grift. Hage speelde vanaf haar debuut 30 wedstrijden in Europa op rij en moest dus nu toekijken.

In de competitie had Quintus tot twee keer toe gewonnen van Vlug en Lenig. In Limburg eindigde de openingswedstrijd van het seizoen in een 27-16 overwinning en de return in Kwintsheul werd met 27-24 gewonnen.

In dit Europacupduel had Quintus vanaf het begin het initiatief. Vlug en Lenig bleef bij tot 3-3. Bij een 3-4 voorsprong nam coach Zwinkels een time-out. Dit werkte in het voordeel van Quintus. Na 12 minuten had de ploeg een 3-7 voorsprong. De Limburgse coach vind dit een goed moment om een time-out te nemen. In eerste instantie had dit geen effect. Het verschil bleef vier punten totdat bij een 10-6 voorsprong de Heulse aanvallen niet meer konden worden afgerond. De thuisploeg kwam terug in de wedstrijd en nam zelfs een 11-10 voorsprong. Quintus was daarna weer bij de les en wist de rust met een gelijke stand te halen: 13-13.

Na de pauze bleef de wedstrijd gelijk opgaan tot aan de stand 16-16. Dit was binnen het kwartier van de tweede helft. Quintus nam daarna het heft in handen en liep uit naar een marge van drie treffers (17-20). De Heulse ploeg moest het even doen met een dubbel ondertal, waarin het wonderwel weinig schade opliep. Het wist zelfs tot score te komen in dubbel ondertal. Met nog ruim tien minuten op de klok was de stand 23-20 in het voordeel van Quintus. In de laatste tien minuten wist Quintus een kleine voorsprong te behouden. Vlug en Lenig kwam terug tot op twee doelpunten, maar verder liet Quintus het niet komen. In de resterende zes minuten liep de bezoekende vereniging uit naar een 27-22 overwinning. Volgende week zaterdagavond is de return in Kwintsheul.

Bij Quintus maakte Sabine Vollebregt haar rentree op Europees niveau na lang blessureleed. De Heulse speelster ging door haar knie tijdens een wedstrijd tegen het IJslandse Haukar bijna twee jaar geleden. Volebregt scoorde bij haar rentree. Paulien Barendrecht debuteerde vanavond voor Quintus op Europees niveau. Lisanne Zwinkels kwam met haar laatstet treffer van de avond precies op 50 Europese doelpunten uit 13 wedstrijden.

Doelpuntenmakers: Anouk Zwinkels 7, Lisanne Zwinkels 7, Britt van Steekelenburg 4, Fem Boeters 2, Esmee Martens 2, Dorien van Wissen 2, Susan de Bakker 1, Lois Strik 1, Sabine Vollebregt 1