Archief
Rechts Rinka Duijndam -foto Detlev Keller via Facebook

Rechts Rinka Duijndam -foto Detlev Keller via Facebook

Wateringse handbalkeepster Rinka Duijndam verrast door EK-debuut

"Ik had zoveel berichtjes op mijn telefoon na de wedstrijd, dat ik wel besefte dat het een bijzonder moment was." Dat zei de 21-jarige Westlandse handbalkeepster Rinka Duijndam tegen mediapartner Omroep West. Duijdam maakte maandag haar debuut op het EK handbal in de gewonnen wedstrijd tegen Spanje.

Tijdens de spannende, gelijkopgaande wedstrijd, die eindigde in 28-27 in het voordeel van Nederland, mocht de Wateringse keepster een tijdje het veld in om eerste keepster Tess Wester af te lossen. Het is voor Duijndam de eerste keer in haar carrière dat ze is geselecteerd voor een groot eindtoernooi. "Ik heb wel verschillende jeugdtoernooien meegemaakt, maar dit is toch wel even anders. Het is allemaal veel groter, het is een superervaring. Met de groep is het echt heel leuk", laat zij vanuit Frankrijk weten.In november kreeg Duijndam van de bondscoach te horen dat ze was geselecteerd voor het EK handbal. Die selectie had zij niet verwacht. "Nee, ik heb sowieso nooit echt heel veel verwachtingen of hoop, want dan kan het niet tegenvallen", legt ze uit. 'Maar dit zag ik echt niet aankomen. Het duurde ook wel even voordat het doordrong dat ik mee mocht naar Frankrijk."

Tactische keuze

De 21-jarige Duijndam streed samen met Jasmina Jankovic om de plek achter eerste doelvrouw Tess Wester. Hoewel Jankovic meer ervaring heeft, koos Oranje-bondscoach Helle Thomsen voor de talentvolle Westlandse. "Ik denk dat het een tactische keuze is. De bondscoach wilde mijn keepersstijl meenemen naar het EK", vermoedt Duijndam. Naar eigen zeggen is ze minder explosief dan Wester en Jankovic en daardoor rustiger in het doel. Bovendien heeft ze meer lengte dan de andere keepsters.

"Een bijzonder moment"

Hoe zij haar debuut maandagavond heeft beleefd? "Je weet natuurlijk dat er altijd een kans is dat je mag invallen tijdens een wedstrijd, dus het was geen grote verrassing of zo. Op het moment dat je erin mag, ben je zó gefocust op de wedstrijd, dat je je eigenlijk niet realiseert hoe belangrijk het moment is."

Dat veranderde echter na afloop. "Ja, ik had zoveel berichtjes op mijn telefoon na de wedstrijd, dat ik wel besefte dat het een bijzonder moment was", vertelt Duijndam trots. "Familie en vrienden stuurden berichten zoals 'Wow, Rinka, je stond gewoon echt in het veld net'. Dan dringt het wel door, dat het supergaaf is."

EK nu al geslaagd

Na de mooie overwinning op Spanje ligt de focus nu alweer volledig op de laatste groepswedstrijd, tegen Kroatië. Duijndam heeft weinig verwachtingen voor de rest van het EK. "Nee, dat vind ik erg lastig om te zeggen. We wisten van tevoren ook niet echt waar we zouden staan, omdat een aantal speelsters er niet bij is. We hebben nu vier punten uit twee wedstrijden, dus we zijn goed bezig."

Voor Duijndam persoonlijk is het EK in ieder geval al geslaagd. "Ja, ik was eigenlijk al tevreden met mijn selectie. Natuurlijk zou het mooi zijn als ik nog meer minuten kan maken, maar ik vind het belangrijker dat we ver in het toernooi gaan komen met het team", stelt ze.

Categorieen:
Wateringen Westland Sport