Handbal heren: Westlandia wint topper; geen periodetitel voor reserves Quintus

Westlandia wist de topper tegen Deltasport in winst om te zetten. De reserves van Quintus vergaten te winnen bij EHC en visten naast de derde periodetitel. Het eerste team van Quintus en DIOS verloren van hun tegenstander.

Bene-League

Landskampioen OCI/Lions bleek uiteindelijk toch te sterk voor Wematrans/Quintus. De Heulse ploeg deed lange tijd goed mee in de Stadssporthal in Sittard. De eerste helft ging gelijk op en Quintus kwam af en toe op voorsprong. Bij rust leidde Lions nipt met 16-15. Lions wist in de tweede helft toch het verschil te maken en liep langzaam uit. Het ontstane verschil kon Quintus niet meer goed maken en verloor toch ruim met 34-24.

De reserves van Wematrans/Quintus hebben geen beslag kunnen leggen op de derde periodetitel en dat was een gemiste kans bleek achteraf. De Heulse ploeg leed tegen het in degradatie verkerende EHC een nipte nederlaag. EHC pakte daardoor twee belangrijke punten in strijd om lijfsbehoud. In sporthal De Fluit in Leidschendam had het arbitrale duo Palts en Giterson het lastig, want beide teams streden voor verschillende belangen. Het leverde in totaal negentien tijdstraffen op. EHC kreeg tien keer een twee minuten tijdstraf en Quintus incasseerde er negen. Quintus verloor met 26-25 en doordat de reserves van Volendam ook verloren legde Havas beslag op de derde periodetitel. De ploeg uit Almere speelde gelijk tegen het derde team van Aalsmeer. In de strijd om het kampioenschap kruipen Aalsmeer en WHC weer dichterbij met Nieuwegein in het kielzog. Volendam en Quintus hebben één punt voorsprong op Aalsmeer, twee punten meer dan WHC en vijf punten meer dan Nieuwegein. Het worden zes spannende laatste speelronden.

De laatste wedstrijd in de derde periode leverde voor DIOS een nederlaag op. In en tegen Nieuwegein verloor de ploeg uit Midden-Delfland nipt met 25-23. DIOS speelde een goede wedstrijd en bleef gaan voor een goed resultaat. Na de eerste helft leidde DIOS zelf smet drie doelpunten voorsprong: 11-8. Na de pauze wist Nieuwegein de wedstrijd om te draaien en de winst te pakken. Het vertoonde spel van DIOS biedt perspectief voor de laatste serie van zes wedstrijden. Tijdens deze serie zal een plaats in de nacompetitie veiliggesteld moeten gaan worden. Gezien de winst van Havas van de derde periode is winst van de vierde periode noodzakelijk voor DIOS om de nacompetitie te bereiken.

Het derde team van Quintus leed de vierde nederlaag op rij en wacht nu al vijf wedstrijden op een overwinning. De Heulse ploeg ging op bezoek bij nummer twee GHV en verloor met een marge van vier treffers: 32-28. GHV had een lastig te stoppen linker opbouwer, waar Quintus in de eerste helft defensief weinig grip op had. De ruststand was 18-11 in het voordeel van GHV. Na de pauze had Quintus het defensief beter op orde, maar kon het tij niet meer keren. Het verschil werd teruggebracht tot vier treffers en daar bleef het bij.

Hoofdklasse C

WPK/Westlandia heeft de topper tegen Deltasport/EMM in winst omgezet. Westlandia doet door de 30-22 overwinning nog steeds mee om het kampioenschap. Voormalig koploper Deltasport/EMM heeft de titelkansen in de laatste speelronden tegen de andere toppers verspeeld. In sporthal De Pijl ging de eerste helft nog gelijk op: 13-13. Na de pauze speelde Westlandia verdedigend en aanvallend een goede wedstrijd. Aanvallend speelde de thuisploeg met snelheid en had het geduld om tot een kans te komen. Aan de andere kant stond keeper Ivo Lokhorst een prima partij te keepen. Belangrijk waren de momenten dat Westlandia in ondertal stond. De bezoekers wisten in deze situaties niet vaak tot score te komen en dat deed Westlandia wel. De Naaldwijkse ploeg kreeg in totaal acht tijdstraffen tegenover drie tijdstraffen bij de bezoekers. Bij Westlandia maakte Stephan Swaans zijn rentree na maanden lang blessureleed.