Zaalhandbal dames: Verburch en VELO winnen; Quintus verliest topper

Verburch won voor de derde keer op rij. VELO wist eveneens twee punten aan het totaal toe te voegen. Quintus verloor van de koploper. De selectieteams van Westlandia moesten beiden de punten aan de tegenstander laten.

Eredivisie

Vooraf had de selectie van Virto/Quintus zich zeker kansrijk geacht tegen landskampioen Succes Schoonmaak/VOC, maar na 60 minuten spelen was de conclusie dat de Amsterdamse ploeg toch een maatje te sterk was. VOC liet zien waarom het nog ongeslagen is in de eredivisie. De ploeg had meer ervaring, meer slimmigheid en meer felheid in de ploeg. Quintus en Dalfsen zullen gaan uitmaken wie de uitdager gaat worden van VOC in de uiteindelijke finale om het NK.

VOC speelde een hoog tempo waar Quintus niet in mee kon komen. De Heulse ploeg maakte te veel onnodige fouten. Daarnaast konden de zusjes Zwinkels niet in de wedstrijd komen en dat scheelt een hoop doelpunten. Alleen Daisy Hage kwam nog enigszins in de buurt van haar normale niveau. Na ruim 10 minuten spelen was de stand 5-2 in het voordeel van bezoekers. Het verschil werd groter en was na 18 minuten acht treffers (5-13). De ruststand was 11-18 in het voordeel van de landskampioen. In de tweede helft bleef VOC controle over de wedstrijd houden. Ondanks dat wist Quintus wat van de achterstand af te snoepen. VOC ging met een terechte 30-25 overwinning terug naar Noord-Holland.

Tweede divisie B

In de onderste regionen stond een belangrijke wedstrijd op het programma. AJ Sports/Hellas had één punt meer dan WK/Westlandia. De belangen waren dus groot voor beide ploegen. Uiteindelijk bleek Hellas in deze wedstrijd als sterkste uit de strijd te komen. Aan de Laan van Poot won de Haagse ploeg met 20-17. Hellas leidde halverwege de wedstrijd met 11-7. Aanstaande zaterdag komt MIC op bezoek en deze wedstrijd zal Westlandia moeten winnen om kans te behouden op handhaving. MIC heeft twee punten meer dan de Naaldwijkse nummer voorlaatst.

Veneco/VELO heeft zich bijna veilig gespeeld in deze divisie. Met nog zeven wedstrijden te gaan is de voorsprong op de nummer voorlaatst elf punten. In de zevende thuiswedstrijd kwam Nieuwegein op bezoek en werd met 33-30 verslagen. Dit betekende de vijfde overwinning uit zeven beurten. De overwinning kwam niet gemakkelijk tot stand. VELO speelde wisselvallig, toch had de thuisploeg een 16-13 voorsprong na de eerste helft. Na de pauze kwam Nieuwegein langzaam dichterbij en met nog tien minuten te gaan, was de marge van VELO geslonken tot één doelpunt. Toch wist de thuisploeg uit te lopen naar een voorsprong van drie treffers. Dit was voldoende om de overwinning te vieren met 33-30. Esmee Donker was goed voor zes doelpunten uit de linkerhoek.

Bij Verburch lijkt op dit moment alles te lukken. Na de trainerswissel was de ploeg nog ongeslagen. Ook na het bezoek van de reserves van Succes Schoonmaak/VOC hield de ongeslagen status stand. In de Jan van de Valk hal won de thuisploeg met 32-26. Het was de vierde thuisoverwinning uit acht beurten. VOC probeerde na ruim een kwartier wedstrijd de Poeldijkse aanval te ontregelen door Birgit van der Meer vast te zetten. Dit lukte niet, want de thuisploeg had hier een goed antwoord op. Defensief hield doelvrouwe Dominique Gijzen veel schoten uit haar goal. Uiteindelijk was het een mooi collectieve overwinning.

Hoofdklasse D

Na de knappe overwinning op de reserves van Hellas volgde voor de reserves van WPK/Westlandia een bittere pil. In sporthal Dongemond in Raamsdonksveer bleek Goodflooring HMC/HVM duidelijk te sterk voor de bezoekers uit Naaldwijk. De thuisploeg leidde halverwege de wedstrijd met 15-11. Na de pauze liep de Brabantse ploeg weg van Westlandia en won met 30-20. Voor de thuisploeg twee belangrijke punten om weg te komen bij de p/d-plaats.