Zaalhandbal dames: Westlandia pakt belangrijke punten in derby

Westlandia behaalde in de streekderby twee belangrijke punten. VELO schudden een concurrent van zich af. Quintus steeg van plaats vijf naar plaats twee op de ranglijst. De reserves van Quintus verloren na negen wedstrijden zonder nederlaag.

Eredivisie

Na enkele weken rust heeft Virto/Quintus de draad weer opgepakt tegen E&O. De Emmense formatie kwam als hekkensluiter naar de Eekhouthal en na 60 minuten spelen was de conclusie dat de Drentse ploeg dit nog minimaal is tot de volgende speelronde.

De Heulse ploeg had een niet al te moeilijke avond in de eigen sporthal. De ruststand was 18-10 in het voordeel van de thuisploeg. Na 60 minuten spelen kon de eerste winst met dubbele cijfer genoteerd worden. Quintus won met 41-22. Door de overwinningen van VOC en Dalfsen op respectievelijk Handbal Venlo en Vlug en Lenig staat Quintus op basis van een beter doelsaldo op een tweede plaats met evenveel punten als Dalfsen en Handbal Venlo.

De wedstrijd tussen Eurobottle/Voorwaarts en de reserves van Virto/Quintus begon ruim driekwartier later vanwege fileleed voor de Heulse ploeg op de A1 richting Twello. In sporthal Jachtlust was het de wedstrijd tussen de nummer vier Voorwaarts en nummer twee Quintus. Het werd een doelpuntrijk duel. Voorwaarts leidde halverwege de wedstrijd met 20-17. De thuisploeg bracht uiteindelijk Quintus na negen wedstrijden weer een nederlaag toe. Voorwaarts won met 40-36.

Tweede divisie B

Vol spanning en strijd zat de derby tussen Verburch en WPK/Westlandia. In de Jan van der Valkhal waren de belangen groot voor beide ploegen. De thuisploeg kon een gat slaan met vier punten ten opzichte van de hekkensluiter uit Naaldwijk. Westlandia kon daarentegen bij winst gelijk komen met de Poeldijkse ploeg. Westlandia won ternauwernood met 29-28.

Westlandia wist in de eerste helft een kleine voorsprong op te bouwen. De ruststand was dan ook in het voordeel van de Naaldwijkse ploeg: 19-13. Na de pauze hadden de bezoekers het moeilijk om de Poeldijkse doelvrouw te verschalken. Verburch daarentegen kwam vooral in het laatste kwartier veel tot scoren. Na ruim 44 minuten spelen leidde Westlandia met 25-16, daarna zakte het in bij de bezoekers en kwam de thuisploeg langzaam dichterbij. Met nog ruim acht minuten te spelen was de marge nog vijf treffers (23-28) en de marge slonk zienderogen. Drie minuten voor tijd was de marge nog maar twee doelpunten (27-29) en met nog een minuut te spelen was het verschil één doelpunt en verder kwam Verburch tot opluchting van Westlandia niet. Birgit van der Meer werd bij Verburch topscorer met 14 treffers. Bij Westlandia werd Rebecca Zwaans topscorer (13). Oliveo, Verburch en Westlandia hebben alle drie nu vier punten.

Veneco/VELO heeft de derde plaats op de ranglijst weten te behouden. Aan de Noordweg wist de thuisploeg de zesde overwinning op rij te pakken. Dongen, dat evenveel punten had, werd aan de zegekar gebonden. VELO had controle over de wedstrijd en leidde halverwege de wedstrijd met 15-10. Na de tweede helft stond een 28-22 overwinning op het scorebord. Bij de thuisploeg keepte de 16-jarige Marit Buckers in haar tweede wedstrijd bij het eerste team een prima duel. Kirsten Zuijderwijk scoorde een van de mooiste avond door vanaf 12 meter in de kruising te gooien.